Florin Cîțu: Sunt șanse mari să refacem coaliția, a fost terapie de grup

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că sunt șanse mari să fie refăcută coaliția cu USR și UDMR. „A fost terapie de grup, eu am ieșit optimist“, a spus Cîțu după întâlnirea cu liderul USR, Dacian Cioloș.

„A fost o discuție bună, terapie de grup... am discutat despre principii, despre PNRR, dacă susținem PNI și în ce condiții și, bineînțeles, despre programul de guvernare“, a spus Florin Cîțu după întâlnirea cu Dacian Cioloș.

„Sunt șanse mari să refacem coaliția, eu am ieșit optimist“, a adăugat Flroin Cîțu.

Liderul PNL a mai spus că a convenit cu președintele USR să se lucreze la un acord al coaliției detaliat și a dezvăluit faptul că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre nume. Premierul va fi de la liberali, a precizat Florin Cîțu.

Președintele PNL mai are programată miercuri o întâlnire cu condcerea PSD.

Cîțu a insistat pe faptul că ambii au convenit că trebuie un acord de colaborare mult mai amplu, „ca să nu mai avem altfel de probleme”.

Cîțu: „Mergem cu mandat de guvernare în jurul PNL“

 

„Mergem cu mandat de guvernare în jurul Partidului Național Liberal, ceea ce înseamnă premier de la PNL”, spune Florin Cîțu înaintea negocierilor cu USR. Președintele PNL adaugă că matematic, un guvern cu USR are voturile necesare pentru a trece.

Florin Cîțu a spus, miercuri, că a fost flexibilizat mandatul și PNL discută cu forțele democratice din Parlamentul României.

Întrebat dacă va accepta să nu mai fie premier, Cîțu a spus: „De ce această întrebare? Până la urmă este o discuție despre principii. Este un pas important făcut din partea noastră, nu abdicăm de la programul de guvernare. Toate principiile liberale sunt pe masă, restul discutăm”.

În ce privește acceptarea acelorași miniștri care au fost în timpul Guvernului Cîțu, fostul premier spune doar „mergem să discutăm”.

Întrebat dacă matematic are șanse să treacă de Parlament coaliția cu USR, având în vedere că PNL a pierdut voturile lui Ludovic Orban, președintele PNL spune: „avem voturi necesare pentru a trece acest guvern, de aceea mergem să discutăm cu colegii noștri”.

Cîțu a adăugat că PNL va discuta și cu Partidul Social Democrat, dar cu același mandat: „avem obiective clare în programul de guvernare de la care nu abdicăm. Mergem cu mandat de guvernare în jurul Partidului Național Liberal, ceea ce înseamnă premier de la Partidul Național Liberal”.

Mai departe, întrebat dacă se așteaptă la un rezultat după aceste negocieri sau se așteaptă să dureze mai mult, Cîțu a răspuns: „trebuie să dureze exact cât este nevoie pentru a avea o stabilitate și un guvern care să treacă România prin această perioadă”.

La final, președintele PNL a declarat că a discutat și cu președintele Klaus Iohannis, dar a refuzat să spună care a fost concluzia.

 

Negocieri pentru noul Guvern

 

Negocierile pentru formarea unei coaliţii au început miercuri, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, iar conducerea PNL a decis „flexibilizarea” mandatului de negociere.

În lipsa unui sprijin pentru un guvern minoritar, PNL este nevoit să caute suport la cei pe care i-a criticat. Miercuri, echipa desemnată pentru negociere va începe discuţii pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.

Klaus Iohannis este de aşteptat să amâne chemarea partidelor la consultări pentru a oferi timp negocierilor dintre partide pentru cristalizarea unei coaliţii.

Scenariul unei alianţe cu USR

 

Florin Cîţu se va întâlni cu liderul USR, Dacian Cioloş, în cursul zilei. Refacerea alianţei PNL-USR-UDMR are două probleme majore: opoziţia unor filiale ale PNL, care au fost foarte vocale împotriva USR în ultima perioadă, dar şi aritmetica parlamentară care s-a complicat după plecare taberei Orban din PNL.

O eventuală alinţă PNL-USR-UDMR ar avea mai puţin de 234 de voturi şi ar fi nevoită să apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul şi a adopa ulterior proiectele legislative dorite. Fosta coaliţie se bazează în prezent doar pe 225 de parlamentari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel