Florin Andrei: Octombrie este o lună NEAGRĂ pentru România

StiriDiaspora Team / 2 oct 2018, 17:55 Salveaza PDF Comentarii

Florin Andrei, profesor la ASE, face o analiză a situației finanțelor publice și spune că luna octombrie este o lună neagră pentru România.

 

"#OctombrieNegruȘiÎnFinanțe

Octombrie este o lună neagră pentru România în raport cu UE. Este la fel de neagră și în ceea ce privește finanțele publice.

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute 4,7 miliarde de lei (0,5% din PIB-ul pe 2017, aproximativ bugetul Sectorului 1 pe 4 ani) de pe piața internă, ceea ce face ca luna octombrie să fie cea mai încărcată lună din acest an. Guvernul a rămas în urmă cu împrumuturile, astfel că se vede nevoit să lanseze, pe final de an, emisiuni de obligațiuni în lei și euro pentru a asigura fondurile necesare finanțării deficitului bugetar și funcționării instituțiilor statului. Împrumuturile de sume mari în perioade relativ mici vor pune presiune pe lichiditatea din piață care probabil va trebui asigurată și de BNR prin injecții de lei și, bineînțeles, va afecta costul, adică rata dobânzii.

Acest an ar fi al treilea în care Guvernul ajunge cu deficitul la limita admisă prin pactul fiscal al EU de 3%. De altfel, am serioase îndoieli că vom putea rămâne în limita de 3% chiar și prin tăierea investițiilor, sau ce a mai rămas din ele.", a scris Florin Andrei pe Facebook.

 

 

 

   
Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy