Fenomen bizar printre copiii români. O mare parte au nevoie inclusiv de mască de oxigen: „Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Fenomen bizar printre copiii români. O mare parte au nevoie inclusiv de mască de oxigen: „Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită”
Fenomen bizar printre copiii români. O mare parte au nevoie inclusiv de mască de oxigen: „Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită”

Fenomen neobișnuit printre copii! Doctorul Ana Maria Davițoiu din cadrul Spitalul de copii Victor Gomoiu din București a dezvăluit faptul că sunt identificate tot mai multe cazuri neobișnuite de afecțiuni respiratorii, întâlnite de obicei în timpul iernii. Zeci de copii sunt internați cu simptome de pneumonie și o mare parte au nevoie inclusiv de mască de oxigen.

Medicii români au observat un fenomen neobișnuit în ultima perioadă și trag un semnal de alarmă mai ales pentru cei care au copii, informează a1.ro. Se pare că în luna septembrie a acestuii an s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de cazuri de pneumonie și alte afecțiuni ale căilor respiratorii în formă gravă, mulți dintre paciențiț având nevoie chiar de mască de oxigen. Acest fenomen este unul neobișnuit pentru luna septembrie.

 

Fenomen neobișnuit printre copii: apar tot mai multe cazuri de pneumonie și mulți dintre pacienți au nevoie de mască de oxigen

 

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală și şeful secţiei clinice pediatrie 1, a oferit mai multe detalii importante despre acest fenomen îngrijorător apărut printre copii.

“Ne confruntăm cu o patologie absolut neobişnuită pentru luna septembrie, o patologie care seamănă foarte mult cu patologia de iarnă, cu forme de boli respiratorii joase, adică pneumonii, bronşiolite la copiii mici, cu forme severe, cu insuficienţă respiratorie acută la copii cu vârste variate, de obicei cei vulnerabili erau sugarii şi copiii mici. Acum avem copii cu insuficienţă respiratorie, copii de 5 ani, preşcolari, şcolari mici, neobişnuit.

Probabil că patologia este favorizată de reluarea şcolii, în momentul în care ei merg la şcoală reiau colectivităţile şi nu merg strict în colectivitatea clasei, merg la cluburi, merg la cercuri, fiecare are aria lui de preocupări şi atunci vin în contact, o dată la şcoală, pe urmă cu cei de la judo, cu cei de la pictură, cei de la pictură merg în altă parte şi atunci transmiterea din punct de vedere epidemiologic este mult mai mare”, a explicat Dr. Daviţoiu.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător la acest fenomen ce implică un număr tot mai mare de copii bolnavi este faptul că mulți dintre cei internaţi în această perioadă în spital sunt dependenţi de oxigen, fac aerosoli şi au analizele modificate, iar formele de boală sunt mult mai grave față de anii precedenți.

„Avem minimum 20 - 25 de cazuri de pneumonie internate, paturile de pediatrie sunt 80. Sunt cei cu vârstele foarte mici, dar în mod neaşteptat sunt şi preşcolari şi şcolari mici, copii de 5-7 ani pe care şi în alte dăţi când îi avem cu pneumonii, ca grup de vârstă mă refer, ei nu evoluează cu insuficienţă respiratorie, adică sunt neobişnuit de mulţi, şi pentru unul care are experienţă mare ca mine datorită vârstei, este neobişnuit de mult să avem atât de mulţi copii dependenţi de oxigen şi cu nevoie de medicaţie inhalatorie, de aerosoli, cu analize modificate, cu sindrom funcţional respirator şi insuficienţă respiratorie.

 

Cei mai mulţi dintre copii fac febră mare şi au semne de insuficienţă respiratorie, au tuse chinuitoare

 

Au febră, cei mai mulţi evoluează cu febră spectaculoasă şi au semne de insuficienţă respiratorie, respiră greu ca să mă exprim într-o variantă simplă, câteodată şuieră când respiră şi tuşesc foarte mult, este o tuse chinuitoare şi ziua, şi noaptea, boală de plămâni.

Pe toţi i-am gestionat medical, dar să ştiţi că ne confruntăm cu un număr mare de cazuri faţă de alţi ani şi cu forme grave de boală. Dar nu a fost nevoie să intubăm niciunul, nu a fost nevoie de ajutorul ATI-ului, dar dacă intri în secţia de pneumologie aproape…omul şi masca de oxigen. Îi sprijinim astfel încât oxigenarea să fie optimă”, a precizat Dr. Daviţoiu.

Informațiile arată că și la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală au fost internaţi în ultima perioadă în jur de 10 copii cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie. Majoritatea copiilor care s-a îmbolnăvit merg la creşe şi grădiniţe. Cazuri multe de copii cu viroze şi pneumonii sunt internate în această perioadă şi la Spitalul de Copii M.S. Curie din Capitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel