Femeile în Italia, forțate să renunțe la locul de muncă pentru a se dedica îngrijirii familiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Femeile în Italia, forțate să renunțe la locul de muncă pentru a se dedica îngrijirii familiei / Foto: Unsplash
Femeile în Italia, forțate să renunțe la locul de muncă pentru a se dedica îngrijirii familiei / Foto: Unsplash

Un raport recent dezvăluie o realitate alarmantă pentru femeile din Italia, care sunt adesea nevoite să aleagă între carieră și responsabilitățile familiale. 

Conform datelor colectate în cadrul unui raport recent intitulat "Potențialul muncii casnice: Propuneri de intervenție" și realizat de Asociația Națională a Lucrătorilor Domestici (Nuova Collaborazione), situația muncii casnice în Italia subliniază o inegalitate de gen evidentă și provocări semnificative pentru echilibrul între viața profesională și cea familială.

 

Jumătate dintre femei renunță la locul de muncă în detrimentul familiei

 

Raportul evidențiază că 53% dintre femei renunță la locul de muncă pentru a se dedica îngrijirii familiei, în comparație cu doar 8% dintre bărbați. Această cifră reflectă un dezechilibru evident în responsabilitățile de îngrijire, care cad în mare măsură asupra umerilor femeilor. Datele arată că 21% dintre femei sunt reținute de angajamentele familiale în comparație cu doar 5% dintre bărbați.

Raportul subliniază, de asemenea, diferențe semnificative în privința posibilității de a avea un loc de muncă cu fracțiune de normă, cu 32% dintre femei care optează pentru această variantă, comparativ cu mai puțin de 8% dintre bărbați.

Alfredo Savia, președintele Nuova Collaborazione, afirmă că obiectivul analizei este să dezvolte propuneri concrete pentru a aborda provocările sectorului muncii casnice, care este vulnerabil din cauza prezenței mari a muncii nedeclarate și neregulamentare. Acest dezechilibru pune atât lucrătorii, cât și angajatorii într-o situație periculoasă, lipsiți de protecții adecvate.

 

Soluții propuse

 

Raportul susține că o soluție ar putea fi introducerea deductibilității costului muncii casnice, ceea ce ar sprijini femeile care se află adesea în situația de a renunța la carieră din cauza îndatoririlor familiale. Astfel, s-ar extinde limitele actualului sistem de prime pentru îngrijirea copiilor pentru a include plata serviciilor de îngrijire la domiciliu până la vârsta de 12 ani pentru copii. Această propunere ar putea aduce beneficii semnificative pentru echilibrul dintre viața profesională și cea familială și ar sprijini familiile cu venituri mai mici.

Raportul subliniază necesitatea unor politici adecvate și facilități fiscale pentru a susține munca casnică, subliniind importanța acesteia pentru echilibrul societății italiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel