Fața și mai urâtă a războiului: Ucraina se confruntă cu epidemii de difterie și holeră. „Situația din teritoriile ocupate, extrem de tragică“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rusia își intensifică bombardamentele. Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas / Foto ILUSTRATIV
Rusia își intensifică bombardamentele. Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas / Foto ILUSTRATIV

Ucraina se confruntă cu epidemii de difterie și holeră, afirmă un specialist în boli infecțioase. Un caz de difterie a fost deja înregistrat în regiunea Ternopil. El i-a îndemnat pe ucrainenii adulți să reia vaccinarea, care se face o dată la 10 ani.

"În timpul războiului din Ucraina, există riscul de creștere a numărului de cazuri de difterie și holeră, iar astfel de cazuri au fost deja înregistrate în teritoriu“. Afirmația aparține unui medic infecționist, Fedor Lapiy, în cadrul unei intervenții televizate, fiind susținut și de Grupul național de experți tehnici în imunoprofilaxie.

"În timpul războiului există un risc de creștere a difteriei, avem un caz de difterie în regiunea Ternopil. Și acesta nu este nici primul și nici ultimul caz", a spus el.

Potrivit acestuia, există și alte infecții care pot crește.

Fața și mai urâtă a războiului: Ucraina se confruntă cu epidemii de difterie și holeră

 

"De exemplu, la Mariupol, agenți patogeni de holeră au fost găsiți în marea de acolo înainte, precum și încălcări ale infrastructurii, ale instalațiilor de tratare, ale accesului la apă potabilă curată pot duce într-adevăr la boli periculoase, cum ar fi holera", a explicat medicul.

El a îndemnat populația civilă ucraineană adultă să reia vaccinările administrate la fiecare 10 ani împotriva tetanosului și difteriei.

"Există suficient vaccin în regiuni. Deși situația din teritoriile ocupate este extrem de tragică", a spus el.

Lapii a precizat că, față de primul trimestru al anului 2021, în primul trimestru al anului 2022 copiii sunt acoperiți aproape în toate pozițiile de vaccinare din primul an de viață, la șase ani - o scădere de 5-6%, iar pentru hepatita B numărul celor vaccinați aproape s-a înjumătățit.

Potrivit autorităților din Ucraina, oamenii din Mariupol sunt în pericol de moarte nu numai din cauza bombardamentelor, ci și din cauza condițiilor insalubre din oraș și a pericolului de a contracta holeră, dizenterie sau E. coli.

Alte cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la invazia Rusiei, deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice, susține șeful biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Victimele colaterale ale războiului: Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina din cauza lipsei de tratamente

 

Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.

„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature", a spus el, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters.

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat marți că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente.

„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară", a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, 10 persoane în vârstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea.

Oficialii OMS au declarat săptămâna trecută că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel