Famiile din România, bani pentru falșii morți de Covid? Un psihiatru explică sistemul de declarare a morților

Narcis Popa |
Data publicării:

Un psihiatru lămurește foarte simplu conspirația creată în România prin care se susține că familiile unor oameni decedați din alte cauze ar fi primit bani ca să "declare că aceștia ar fi murit de Covid-19".  

Psihiatrul Marina Cristina Pricop demontează definitiv acest mit care s-a transformat într-un fake news de proporții în care au început să creadă tot mai mulți români. Aceasta spune că familia nu va fi niciodată întrebată de cauza morții, ci în mod evident, doar anunțată, astfel că nu există în nici un fel de implicarea a familiei în stabilirea cauzei decesului. Totodată, medicul punctează faptul că spitalele au un sistem de declarare a bolilor infecțioase care nu s-a modificat niciodată, astfel că se va ști întotdeauna clar dacă o persoană a avut sau nu COVID-19. De asemenea, modelul de propagare al acestui mit este construit pe modelul clasic: nimeni nu știe pe cineva cu nume și prenume, ci se induce ideea că toți au auzit de la o prieten sau de la o rudă, care la rândul lor ar fi auzit de la altcineva. 

"Astazi demontam mitul falsilor morti de covid pt care au primit familiile bani.

In primul rand, asa cum initial intrebati daca cunoaste cineva vreun bolnav de covid, va intreb si eu, cunoasteti pe cineva caruia i s-a oferit bani ca sa declare ca mortul avea covid? dar cu nume, prenume, spital si medic!

Si ghici ce! daca la prima intrebare va vor raspunde cativa ca cunosc infectati, ba chiar unii povestesc cum a fost experienta lor personala sau a cuiva din familie, la a doua intrebare, tot ce veti obtine e-am auzit eu pe un vecin care stie pe cineva care a vorbit cu cineva! dar nu veti obtine nici un fel de date concrete, caci nu exista!

Spitalele au un sistem de declarare a bolilor infectioase care nu s-a modificat pt covid, e la fel de valabil pt tuberculoza, de exemplu.

Familia nu are nici o legatura in asta!

Covid se declara pe test pozitiv la dsp, iar familia este doar anuntata, nu intrebata," este mesajul Marinei Cristina Pricop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel