Ex-premierul Boris Johnson, "ameninţat" de Rusia înainte de începerea ostilităților în Ucraina: "Putin a ameninţat că va ataca Marea Britanie"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fostul şef al guvernului britanic descrie într-un documentar convorbirea sa "foarte lungă" şi "extraordinară" cu preşedintele rus, la începutul lunii februarie 2022.

Boris Johnson dezvăluie într-un documentar realizat de BBC şi difuzat luni, 30 ianuarie, cum "l-a ameninţat" Vladimir Putin înainte de invadarea Ucrainei. Fostul premier britanic revine în acest film în trei părţi la conversaţia sa telefonică cu preşedintele rus din februarie 2022, când s-a întors dintr-o vizită surpriză la Kiev.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat pe Boris Johnson cu un atac cu rachete în timpul unui apel telefonic "extraordinar", în perioada precedentă invaziei Ucrainei de către Moscova, din 24 februarie, a declarat însuşi fostul prim-ministru britanic, intervievat de BBC pentru un documentar intitulat "Putin împotriva Occidentului". Premierul de atunci a informat că Putin i-a spus că "ar fi fost suficient un minut". Este imposibil de ştiut dacă ameninţarea lui Putin a fost reală, scrie BBC.

La acel moment, domnul Putin a continuat să susţină că nu are nicio intenţie să-şi invadeze vecinul, în ciuda afluxului de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă. Domnul Johnson explică că l-a avertizat pe liderul rus cu privire la sancţiunile dure pe care occidentalii le-ar lua dacă ar merge pe această cale.

Boris Johnson: "Putin a ameninţat că va ataca Marea Britanie"

 

"Mi-a spus: 'Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO prea curând. Ce vrei să spui prin: nu curând?'", relatează fostul şef al guvernului britanic. "Ei bine, ea nu se va alătura NATO într-un viitor apropiat, ştiţi foarte bine asta", a povestit fostul lider britanic, un susţinător din prima clipă al ucrainenilor, potrivit Le Monde.

"La un moment dat m-a cam ameninţat şi a spus: 'Boris, nu vreau să te rănesc, dar cu o rachetă ar dura un minut'", şi-a continuat relatarea  Johnson.

"Cred că din tonul foarte relaxat pe care l-a adoptat, detaşarea pe care părea să o aibă, se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze", a adăugat el.

 

Ex-premierul Boris Johnson, "ameninţat" de Rusia înainte de începerea ostilităților în Ucraina

 

Duminică, 22 ianuarie, la peste patru luni de la plecarea din Downing Street, fostul premier britanic reapăruse, spre surprinderea tuturor, pe meleagurile ucrainene. După ce vizitase oraşele Borodianka şi Bucea, puternic afectate de lupte, s-a îndreptat spre Kiev, unde îl aştepta Volodimir Zelenski.

În documentar, preşedintele ucrainean descrie, la rândul său, cum a ajuns să fie înfuriat de atitudinea occidentalilor de atunci: "Dacă ştiţi că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu îmi daţi astăzi ce am nevoie să o opresc? Dacă nu puteţi, atunci opriţi-o voi înşivă".

 

Kremlinul neagă ameninţările făcute de Putin la adresa Regatului Unit

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a caracterizat afirmaţiile fostului prim-ministru britanic, Boris Johnson, despre ameninţările lui Putin de a lansa un atac cu rachete drept neadevărate. Declaraţia fostului premier britanic, Boris Johnson, potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin ar fi ameninţat Londra, într-o convorbire pe care a avut-o cu el, înainte de începerea operaţiunii speciale militare din Ucraina, nu este adevărată, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, citat de Gazeta.

'Nu, ceea ce susţine domnul Johnson nu este adevărat. Mai exact, acesta este un neadevăr", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit acestuia, ceea ce a afirmat politicianul ar putea fi 'o minciună deliberată', iar Johnson ar trebui să clarifice care este de fapt scopul pentru care a fost făcută această declaraţie. În plus, Peskov a admis că fostul premier poate nu a înţeles ceea ce i-a spus Putin şi atunci aceasta este 'o situaţie extrem de incomodă'. Comentariul se referă la afirmaţiile recente ale lui Johnson despre conversaţia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a avut loc înainte de începerea operaţiunii militare speciale ruse în Ucraina, în februarie 2022. Potrivit politicianului, liderul rus ar fi încercat să-i transmită o stare de teamă, prin intermediul unei conversaţii telefonice 'foarte lungă şi extraordinară', ca răspuns la avertismentele sale cu privire la inadmisibilitatea începerii unei operaţiuni speciale militare în Ucraina. De asemenea, el a subliniat că, într-o convorbire cu Putin, i-a dat clar de înţeles că începerea ostilităţilor Rusiei împotriva Ucrainei va deveni 'un dezastru total' şi va duce la sancţiuni occidentale împotriva Moscovei şi a apropierii NATO de graniţele Federaţiei Ruse, iar Kievul ar putea conta pe sprijinul Londrei, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel