Eugen Tomac: „Avem 10 milioane de ROMÂNI în afara țării. Raportul ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul României”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Eugen Tomac
Eugen Tomac

Președintele PMP, Eugen Tomac, este de părere că raportul ministrului Intotero, care arată că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară, ar trebui discutat în CSAT.

Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituțiile statului să-și regândească strategia în relația cu Diaspora, avertizează Tomac.

Liderul Partidului Mișcarea Populară mai spune că adevărata bătălie pentru viitorul României este convingerea concetățenilor de a se întoarce acasă.

„Un raport care ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul României

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflați peste hotare. Avem 10 milioane de concetățeni în afara țării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituțiile statului să-și regândească strategia în relația cu Diaspora și vecinătatea imediată.

Statul român are obligația de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetățeni care pleacă peste hotare ne obligă să acționăm imediat, hotărât și extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă.

Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate.

Prin urmare, nu este suficient să ne limităm la a abține dreptul garantat la vot pentru românii din Diaspora.

În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deținute de cetățenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflați în afara granițelor.

Debirocratizarea statului și eliminarea micii corupții din adminsitrație ar trebui să reprezinte priorități. Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituție a statului i se va pretinde șpagă pentru orice document eliberat.

Acești oameni reprezintă o resursă uriașă și ei trebuie convinși să revină acasă. Nu prin slogane și promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească și să le ofere o perspectivă nouă în țara lor.

Aproape jumătate din românii aflați peste hotare nu dețin cetățenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar așa devenim în mod real o țară capabilă să-i aducă acasă pe toți românii, indiferent unde locuiesc.

Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, transmite Eugen Tomac într-un mesaj pe Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel