Energoatom: Scenariul de la Fukushima poate fi repetat oricând la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Invadatorii ruşi încearcă să preia controlul asupra operaţiunilor tehnice ale centralei nucleare din Zaporojie, în Ucraina, acţiune care ameninţă să declanşeze un dezastru global, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, într-un interviu acordat Radio NV, relatează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

"Ocupanţii încearcă să preia controlul asupra operaţiunilor tehnice ale centralei ZNPP. Sâmbătă au pătruns în biroul inginerului-şef şi au declarat că Moscova preia controlul total şi că orice acţiune în plan tehnic trebuie să fie, de asemenea, aprobată. Aceasta este o situaţie foarte periculoasă", a declarat şeful operatorului nuclear guvernamental ucrainean.

"Unul dintre factorii periculoşi este faptul că se apropie perioada de iarnă, temperaturile ambientale scad, iar odată cu scăderea temperaturii condiţiile de funcţionare a echipamentelor aflate în staţie se înrăutăţesc. De fapt, temperatura aerului în încăperile în care se află, de exemplu, generatoarele diesel, ar trebui să fie de peste 20 de grade Celsius, în timp ce pentru alte spaţii este de 15 grade. Este imposibil să se permită ca temperatura să scadă la 0 grade.

Singura sursă de căldură care poate menţine temperatura necesară la ZNPP este aburul care provine de la unităţile energetice în funcţiune. Acesta poate fi obţinut doar atunci când cel puţin o unitate de putere este în funcţiune. Cu alte cuvinte, prioritatea este pornirea uneia dintre unităţile de putere pentru a obţine abur pentru nevoile proprii şi pentru a crea toate condiţiile de funcţionare a sistemelor de siguranţă care asigură securitatea nucleară şi radiologică la ZNPP", a explicat şeful Energoatom.

Scenariul de la Fukushima poate fi repetat oricând la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

 

Potrivit lui Kotin, în cazul în care va exista o deconectare de la sistemul energetic ucrainean, ZNPP va trece pe generatoare diesel, iar apoi totul va depinde de cantitatea de combustibil care le alimentează. "Când generatoarele diesel se vor opri, vom avea un scenariu Fukushima. Ne amintim că în trei ore a început topirea zonelor active şi eliberarea de substanţe radioactive în aer şi în apa de răcire a reactoarelor. Aceasta este o ameninţare pentru întreaga lume", a subliniat Kotin.

Energoatom notează că angajaţii ZNPP se află într-o stare psihologică precară, după ce au fost sub ocupaţie în ultimele şapte luni. În plus, invadatorii îi răpesc pe unii dintre ei pentru a-i tortura. "Acum l-au răpit pe adjunctul de la resurse umane. Acest lucru a fost făcut pentru a asigura tranziţia către o organizaţie falsă pe care au fondat-o la Moscova, "Organizaţia Operativă a ZNPP".

Astfel, au creat această entitate falsă, au numit un director acolo, care încearcă să convingă toţi angajaţii să depună cereri pentru a se alătura Rosatom. Nu le recomand să facă acest lucru şi le cer angajaţilor noştri să nu semneze niciun contract", a declarat Petro Kotin. El a reamintit că ZNPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Două unităţi de putere se află (oficial) în modul de reparaţii, iar o alta (unitatea 5) este în modul de oprire pentru testare, potrivit Ukrinform, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel