Emmanuel Macron propune o "autonomie" pentru Corsica "în cadrul Republicii"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Vorbind despre un "moment istoric", Emmanuel Macron a propus joi "să fie depăşită o "nouă etapă" cu "intrarea Corsicii" în Constituţia franceză şi "o autonomie" pentru insulă care să nu fie "nici contra statului, nici fără stat". Preşedintele Republicii a dat termen şase luni grupurilor politice corsicane şi Adunării teritoriale să ajungă la un acord cu guvernul pe un "text constituţional şi organic" ce va permite modificarea statutului Corsicii.

Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa, joi, 28 septembrie, într-un discurs la Ajaccio, "să introducă insula Corsica în Constituţie" pentru a recunoaşte specificităţile insulei graţie unei autonomii "nici contra statului, nici fără stat".

"Sunt pentru ca specificităţile comunităţii insulare corsicane sa fie recunoscute în Constituţie într-un articol propriu, cel al unei comunităţi insulare, "lingvistică şi culturală", a declarat preşedintele Republicii în faţa Adunării Corsicii.

"Pentru a răspunde nevoii de recunoaştere, pentru a evita noi confruntări (...) să avem îndrăzneala să construim o autonomie a Corsicii în cadrul Republicii", a continuat el.

"Această autonomie trebuie să fie mijlocul pentru a construi împreună viitorul fără dezangajarea statului. Nu va fi o autonomie contra statului, nici fără stat, ci pentru Corsica şi în cadrul Republicii. Momentul cere şi de la unii şi de la ceilalţi spirit de răspundere şi de depăşire".

Şeful statului şi-a exprimat dorinţa să fie încheiat un acord în următoarele şase luni între executiv şi adunarea teritorială pe un text constituţional.

"Doresc ca munca cu guvernul să poată duce la un text constituţional şi organic supus astfel aprobării voastre peste şase luni.

Pe baza acestuia vom putea începe procesul de revizuire a Constituţiei şi putem organiza consultarea în Corsica şi, la sfârşit, putem pregăti proiectul de lege organică care va pune în practică această nouă etapă", a precizat el. "Este o etapă istorică la care trebuie să lucrăm împreună", a mai subliniat Emmanuel Macron.

"Corsica îşi ţine răsuflarea"

 

"Corsica îşi ţine răsuflarea", i-a spus chiar înainte preşedinta autonomistă a Adunării Corsicane, Marie-Antoinette Maupertuis. "Corsica trebuie sa rămână Corsica şi să devină teritoriul autonom ce trebuie să fie", a spus ea, subliniind în special un "sentiment imens de abandon" în rândul tinerilor din insulă.

"Statutul de autonomie pe care îl dorim se înscrie în cadrul Republicii franceze", a promis Gilles Simeoni, preşedintele autonomist al executivului Corsicii, menţionând "cinci mize", "istorică de recunoaştere", "de societate", "economică şi socială" şi "democratică cu refuzul oricarei logici de presiune sau de derivă mafiotă".

Cu acest discurs la Ajaccio, Emmanuel Macron încheia 18 luni de discuţii între guvern şi responsabili politici locali, discuţii începute după o explozie de violenţe insulare în 2022 după moartea miliantului independentist Yvan Colonna, agresat în închisoarea unde ispăşea o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru asasinarea, în 1998, a prefectului de Corsica, Claude Erignac.

"Decizia voastră de a iniţia acest proces a venit a doua zi după agresarea mortală a lui Yvan Colonna", petrecută "în condiţii neobişnuite şi cu o incredibilă violenţă care a dus Corsica în pragul unei inflamări generalizate", i-a amintit Gilles Simeoni şefului statului, potrivit France 24, titrează Rador Radio România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1