Economia Germaniei se clatină: Rata inflaţiei a depăşit nivelul de 5%, un record în ultimii 29 de ani

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Rata inflaţiei a depăşit, în noiembrie, nivelul de 5% în Germania, un record în ultimii 29 de ani, în contextul majorării preţurilor la energie, informează publicaţia Der Spiegel. 

În noiembrie, rata inflaţiei a atins nivelul de 5,2%, potrivit Oficiului german pentru Statistici. Este vorba de cel mai mare nivel al inflaţiei după rata de 5,8%, înregistrată în iulie 1992.

Rata inflaţiei a crescut constant în Germania anul acesta, din cauza stimulentelor economice şi sociale acordate în contextul restricţiilor antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel. În octombrie, Germania înregistrase o rată a inflaţiei de 4,5%.

Preţurile la energie electrică au crescut în ultimul an cu 18,6% în Germania.

Majorarea preţurilor de consum în Germania afectează semnificativ rata inflaţiei în zona euro. Isabel Schnabel, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), crede că rata inflaţiei va scădea în anul 2022 şi că va ajunge în jurul valorii optime de 2%.

Planurile noului guvern din Germania: Creșterea salariului minim, vaccinare obligatorie și vot la 16 ani

 

Coaliția de guvernare din Germania promite mărirea salariului minim la 12 euro pe oră, legalizarea canabisului și vaccinarea obligatorie în căminele de bătrâni.  

Noua coaliția de guvernare din Germania, formată din SPD, Verzii și FDP, au convenit asupra unui program de guvernare comun, intitulat "Îndrăznește să faci mai multe progrese".

Cele trei partide și-au prezentat planurile, iar acestea includ măsuri ca legalizarea canabisului sau creșterea salariului minim pe economie, relatează publicația Merkur.de.

Majorarea salariului minim pe economie

 

Documentul girat de SPD, Verzii și FDP prevede că nu vor fi introduse noi taxe pe proprietate și nu vor fi majorate impozite precum impozitul pe venit, impozitul pe profit sau taxa pe valoarea adăugată. De asemenea, pensiilor se vor menține la același nivel. De asemenea, coaliția vrea să construiască 400.000 de apartamente noi pe an.

În primul an de guvernare al coaliției-semafor, salariul minim urmează să fie majorat la 12 euro pe oră (de la 9,60 euro cât este în prezent). Vârsta de vot la alegerile pentru Bundestag și alegerile europene urmează să fie redusă de la 18 la 16 ani. 

Pentru a îndeplini obiectivele de protecție a climei, planul coaliției prevede eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune până în 2030. Până în prezent, eliminarea cărbunelui este planificată cel târziu până în 2038.

În plus, cel puțin 15 milioane de mașini electrice ar trebui să circule pe drumurile germane până în 2030.

CDU, partidul Angelei Merkel, trece în opoziție

 

Succesorul Angelei Merkel în postul de cancelar este de aşteptat să devină ministrul de finanţe şi vicecancelarul Olaf Scholz (SPD).

Acordul dintre cele trei partide mai trebuie să primească avizul membrilor de partid şi Germania va dispune de prima sa "coaliţie semafor" la nivel federal, denumire inspirată de culorile celor trei formaţiuni politice.

Blocul conservator al Angelei Merkel - Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin Socială (CSU) - va trece în opoziţie, după peste un deceniu şi jumătate de putere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel