Spitalizările și decesele cauzate de Covid vor crește în Europa. ECDC: "A patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani urgent“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Potrivit Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în Europa a început un nou val de Covid, condus de Omicron 4 și 5, și, deși nu există dovezi ale unei gravități mai mari a bolii provocate de aceste două variante, numărul de spitalizări și decese, în creștere de cinci săptămâni, este pe cale să crească: "Acționați acum cu a patra doză de vaccin", recomandă ECDC.

Un nou val de Covid, condus de Omicron 4 și 5, începe în Europa și, deși nu există dovezi că aceste două variante provoacă o severitate mai mare a bolii, numărul de spitalizări și decese, care a crescut în ultimele cinci săptămâni, va crește.

Așa a explicat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-o notă, în care a cerut guvernelor țărilor UE să ia măsuri corective, procedând cât mai curând posibil la campaniile de vaccinare cu a patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani, așa cum au recomandat autoritățile europene.

Într-adevăr, începând cu 26 iunie anul trecut, ratele de notificare a noilor cazuri de Covid-19 sunt în creștere, în special în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, în 23 din cele 27 de țări europene. "Acest lucru se datorează unui nou val, determinat de variantele de interes (COV) BA.4 și BA.5", se arată în comunicatul Ecdc. "În prezent, nu există dovezi ale unei severități crescute a bolii cauzate de BA.4 și BA.5 în comparație cu BA.1 și BA.2, dar transmiterea virală crescută în rândul grupurilor de vârstă mai înaintată începe să provoace boli mai grave.

Spitalizările și decesele cauzate de Covid vor crește în Europa

 

Potrivit cifrelor publicate de Agenția Europeană, "începând cu 10 iulie 2022, 12 țări au raportat o tendință de creștere a internărilor/operațiilor în spitale sau în unități de terapie intensivă față de săptămâna precedentă. Deși ratele de mortalitate în UE/SEE au rămas stabile în ultimele cinci săptămâni, modelele epidemiologice realizate de Ecdc indică faptul că atât ratele de notificare a cazurilor, cât și cele de mortalitate vor crește. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cu comorbidități subiacente rămân la un risc crescut de boală severă".

De aici importanța de a continua administrarea celei de-a patra doze de vaccin. 'Modelele matematice', spune ECDC, 'sugerează beneficii clare ale unei lansări imediate a unui al doilea rapel pentru a proteja persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Prin urmare, introducerea timpurie a celei de-a patra doze ar trebui să fie luată în considerare nu numai pentru populația cu vârsta de 80 de ani și peste, ci și pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și persoanele cu boli anterioare, indiferent de vârstă, pentru a preveni bolile grave și a proteja sistemul de sănătate. Acest lucru ar fi deosebit de relevant și ar avea un impact deosebit în țările în care valul BA.4/5 este la început sau nu a atins încă punctul culminant."

ECDC: "A patra doză pentru persoanele de peste 60 de ani urgent“

 

"Infecțiile sunt din nou în creștere în întreaga UE și, odată cu această creștere, observăm și o creștere a cazurilor grave, a internărilor în spital, a ocupării secțiilor de terapie intensivă și a mortalității. Trebuie să acționăm acum pentru a aborda această problemă și să intensificăm acțiunile de creștere a protecției, anticipând și alte valuri de toamnă și iarnă. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă protecție a noastră", a fost comentariul Stelei Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Directorul Ecdc, Andrea Ammon, a declarat că este "conștientă de faptul că pentru a face față acestor provocări va fi nevoie de un efort semnificativ din partea autorităților de sănătate publică și a societății în general. Dar acum, la începutul unui nou val, este momentul să depunem un efort concertat pentru a pune la punct fiecare piesă din acest puzzle. Există o nevoie urgentă de a stabili sisteme de supraveghere solide și integrate, care să fie durabile și rezistente în cazul apariției unei noi pandemii. Disponibilitatea mai multor vaccinuri sigure și eficiente înseamnă că fiecare infecție cu Covid-19 prevenită acum reprezintă o potențială viață salvată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel