„E mai bine un salariu prost decât deloc”. O croitoreasă româncă din Elveția vorbește despre creșterea prețurilor: „Este chiar rușinos!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„E mai bine un salariu prost decât deloc”. O croitoreasă româncă din Elveția vorbește despre creșterea prețurilor: „Este chiar rușinos!” FOTO: captură blick.ch
„E mai bine un salariu prost decât deloc”. O croitoreasă româncă din Elveția vorbește despre creșterea prețurilor: „Este chiar rușinos!” FOTO: captură blick.ch

Vasilica Contesse, o româncă în vârstă de 50 de ani, a fost protagonista unui reportaj făcut de jurnalistul de investigații Antoine Hürlimann în Elveția. 

Vasilica lucrează de mulți ani, pe post de croitoreasă, pentru un mare lanț de modă din Monthey, cantonul Valais din Elveția. Românca își spune părerea cu privire la inflația în Elveția. „Toate prețurile cresc, dar salariile nu”, spune croitoreasa de origine română.

Românca simte că prețul crește din greu. Lucrează 39 de ore pe săptămână și își sfătuiește clienții să găsească materialul și culoarea potrivite. O meserie care o împlinește, dar abia îi ajunge să trăiască: „Îmi iubesc munca pentru că îmi oferă posibilitatea de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea!”

Această pasiune nu dă roade. Câți bani sunt pe foaia de plată la sfârșitul lunii? 3.549 franci. După deducerea diferitelor contribuții la asigurările sociale, în contul Vasilicăi sunt transferați doar 3.059,40 CHF.

„Nu trăiești cu 3.500 de franci brut pe lună, supraviețuiești”, spune Vasilica Contesse. „Este o nebunie să înduri și să experimentezi așa ceva în Elveția. Aud de la unii politicieni că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să se intervină. Dar în cei 15 ani de muncă am primit doar o mărire de salariu! Salariul meu pe oră a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot”.

 

„Nu cer un salariu exorbitant”

 

Românca îl asigură pe jurnalist că a cerut o creștere a salariului. „Am încercat, dar angajatorul meu a refuzat pentru că nu avea bani”, a spus Vasilica. În ciuda acestui fapt, lanțul continuă să deschidă noi puncte de vânzare. „Nu cer un salariu exorbitant: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, desigur, și pentru că după atâția ani aș considera acest gest normal”.

Ea lasă capul în jos resemnată. „Ce ar trebui să fac? La vârsta mea, știu să spun lucrurilor pe nume, dar sunt și realistă: e mai bine să ai un salariu prost decât să nu ai deloc”.

 

„Odată cu creșterea prețurilor, totul devine și mai dificil”

 

Potrivit propriei declarații, croitoreasa româncă a fost nevoită să „adune absolut totul” din sertar timp de câteva luni pentru a-și plăti facturile. Ea spune: „Odată cu creșterea prețurilor, totul devine și mai dificil. Când câștigi la fel de mult ca mine, până la urmă devine foarte vizibil când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pe asigurări, cumpărături și transport. De obicei sunt la limită, dar acum...”.

Rezultatul: Vasilica Contesse aproape că nu are hobby-uri în afară de muncă și de ieșirea cu câinele ei. Din lipsă de bani, nu deține mașină și nu mai părăsește orașul Monthey „pentru a evita costurile inutile”.

Ea a redus, de asemenea, vizitele rare la restaurantele în care își petrecea timp cu prietenii ei. „Abia îmi pot plăti datoriile. Astăzi, asta e tot ce contează. Aș prefera să mor de foame decât să fiu îndatorată”.

 

„Este insuportabil”

 

Singurele cheltuieli din buget pe care reușește să le taie din când în când pentru a putea petrece două săptămâni pe an cu părinții ei în România sunt alimentele. „Aceasta este zona în care pot reduce cel mai bine”, spune ea. „Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și ce facturi trebuie să plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci”.

Cu cât trece timpul, cu atât este mai enervată de „inacțiunea autorităților” în fața inflației. „Mi-aș dori ca oamenii de acolo, care conduc această țară, să deschidă în sfârșit ochii. Este insuportabil că femeile care lucrează nu câștigă suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”

Ce soluții vede ea? „Forțarea companiilor să crească salariile. Sau cel puțin pentru a ne asigura că totul nu devine mai scump. Statul are bani, banii noștri, așa că trebuie să acționeze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel