După cazul Caracal, numărul dispariţiilor sesizate, în special de minori, a crescut cu 85%

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Poliţiştii bistriţeni s-au confruntat, în cursul anului 2019, cu aproximativ 300 de sesizări privind dispariţia unor persoane, în special minori, după apariţia cazului Caracal, numărul dispariţiilor sesizate crescând cu 85% faţă de anul anterior, potrivit datelor din bilanţul prezentat, marţi, de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, Mihai Lupşa.

Potrivit lui Lupşa, printre cele 236 de cazuri de minori daţi dispăruţi anul trecut se regăsesc mulţi tineri din Centrul pentru protecţia copilului de la Beclean şi din casele de tip familial din comuna Teaca, unii dintre ei fugind chiar şi de 35 de ori într-un singur an.

„În ceea ce priveşte persoanele dispărute, am avut la începutul anului 33 de cazuri de persoane dispărute, din care nouă minori. S-au înregistrat 298 de dispariţii, în plus cu 137, din care 236 privind minori. Au fost soluţionate 309 cazuri de dispariţie, din care 240 minori, şi au rămas în evidenţă 22 de persoane căutate la nivel naţional şi internaţional, din care cinci minori. De menţionat că avem minori care au plecat de 35 de ori, de 26 de ori în cursul anului 2019 şi la fiecare plecare voluntară angrenăm poliţişti care să îi caute. Avem, nu zilnic, dar poate săptămânal doi, trei, patru care pleacă de la centre, din familii foarte puţini. S-au învăţat, se ascund de noi, asta e realitatea”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Lupşa.

În anul 2018, cazurile de dispariţii raportate au fost, în total, în număr de 161.

Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud spune că va discuta problema minorilor care fug din centrele de plasament cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în vederea găsirii unei soluţii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel