Dublă cetățenie pentru românii din Spania: Ministrul de Externe a făcut anunțul mult așteptat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cetățenii români rezidenți în Spania vor putea avea dublă cetățenie fără a renunța la naționalitatea de origine. Este vorba de 150.000 de persoane în regiunea Valencia și de peste un milion în întreaga Spanie.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Externe, José Manuel Albares, care s-a întâlnit luni, la Valencia, cu omologii săi din România, Bogdan Aurescu, și Polonia, Zbigniew Rau, în cadrul unei reuniuni trilaterale botezate "Trio València".

Albares a lăudat buna integrare și contribuția la economie a comunității românești, care de acum înainte va putea dobândi cetățenia spaniolă fără a renunța la cea română.

Întâlnirea a fost structurată în două părți, prima tratând chestiuni legate de Uniunea Europeană (UE), cu accent pe președinția spaniolă a Consiliului UE, care începe în luna iulie a acestui an. A doua parte a abordat chestiuni de securitate în cadrul NATO și războiul din Ucraina.

"Dacă ar fi fost după Spania, România ar fi fost deja în Schengen"

 

Împreună cu Aurescu, ministrul de externe spaniol a subliniat că va susține candidatura României la aderarea la spațiul Schengen în cele șase luni de președinție a Uniunii Europene. Albares a dat asigurări că "dacă ar fi fost după Spania, România ar fi fost deja în Schengen".

O altă noutate anunțată de Albares, care pregătește terenul pentru președinția Spaniei, este o reuniune în Balcani pentru a aborda problemele geopolitice împreună cu cele două țări care se întâlnesc astăzi.

Dublă cetățenie pentru românii din Spania

 

Un alt subiect de discuție între cei trei lideri a fost războiul din Ucraina și ramificațiile sale. Pe această temă, ambii au transmis un mesaj clar, subliniind "unitatea europeană puternică" și sprijinul pentru Ucraina "atât timp cât va fi necesar", potrivit Levante-El Mercantil Valenciano.

Rau a vorbit, de asemenea, despre situația din Belarus, pe care a descris-o ca fiind o "dictatură" și o "sursă de instabilitate în regiunea Europei de Est". El a făcut apel la toate țările UE să continue să exercite presiuni politice și a cerut chiar sancțiuni economice "asupra companiilor și persoanelor din această țară". În opinia sa, o astfel de acțiune ar însemna o "extindere a zonei europene de pace".

Următoarea reuniune a Trio-ului de la Valencia va avea loc în România

 

La finalul reuniunii, cei trei miniștri au semnat declarația comună a "Trio-ului de la Valencia", în care au confirmat "voința lor de a consolida acest format ca instrument de apropiere a partenerilor UE și a aliaților din NATO". Următoarea reuniune a Trio-ului va avea loc în România.

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel