EXCLUSIV  Drepturile salariale înseamnă mai mult decât un câștig imediat

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care se duc să muncească în străinătate trebuie să înțeleagă foarte bine ce drepturi și ce obligații au, atât ei, cât și angajatorii. Contractele trebuie să fie citite foarte bine și înțelese, înainte de a fi semnate. În Italia sunt cele mai multe cazuri de contracte neînregistrate.

Cea mai bună soluție pentru cei care vor să fie siguri că au contracte de muncă valabile, pentru care se plătesc toate contribuțiile la statul italian, este verificarea documentelor de către un avocat specializat în dreptul muncii. Apoi este nevoie de verificări periodice ale plății asigurărilor de sănătate și contribuțiilor la pensie. Acest lucru se face simplu, cerând un extras contributiv, de la INPS (Istituto Nazionale di Previdenza Sociale) echivalentul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din România.

„Mulți vin cu datorii și se bucură la orice fel de muncă, inclusiv la negru, dar nu-și pun problema că în cazul unui accident de muncă nu plătește nimeni despăgubiri. Mai sunt și situații în care angajatorul nu este solvabil sau nu are asigurare. Chiar și așa, dacă muncitorul are contract de muncă valabil, înregistrat, dar angajatorul nu este solvabil sau nu are asigurare, în caz de accident de muncă plătește despăgubirile Ministerul Muncii din Italia. Este un fel de asigurare statală”, explică avocatul Claudiu Crăciun, de la Torino.

 

Contractele din România nu acoperă daunele


Una dintre metodele prin care muncitorii pot fi păcăliți de angajatori este contractul de muncă semnat și înregistrat în România, pentru care se plătesc și contribuțiile în țară. Cei care pleacă astfel să lucreze în străinătate nu știu, de multe ori, că orice accident de muncă le poate provoca pagube imense, pentru că nu au asigurări de sănătate în țările în care-și desfășoară activitatea, așa cum nu au nici drept la pensie din țările respective. În cazul Italiei, angajatorul face economie atât din valoarea asigurărilor de sănătate, cât și din impozitul pe profit, care e de peste patru ori mai mare, însă angajatul își asumă toate riscurile.

Multe dintre aceste contracte sunt încheiate pentru șoferii de camioane care sunt angajați de firmele românești, dar fac transport de marfă în vestul Europei, de multe ori încălcând legislația din țările respective. În caz de accident, aceștia nu beneficiază de îngrijire medicală decât în România, dacă nu au nicio asigurare medicală în altă țară.

O mare problemă este și în legătură cu recrutările făcute prin intermediul unor anunțuri postate pe Facebook sau chiar pe paginile magazinelor online, pentru care nu există garanția că firmele care fac angajări nu caută, de fapt, muncitori pe care să-i plătească „la negru”. Mulți români pleacă la rude sau la prieteni care le găsesc locuri de muncă, dar și în aceste cazuri trebuie să fie foarte bine verificate contractele de muncă și plățile contribuțiilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel