Drama unei românce scindează o comunitate din Olanda: „Alexandra nu cerșește” / „Vând ziare. Banii îi trimit copiilor în România”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
romanca_alexandra_olanda
romanca_alexandra_olanda

Alexandra, o româncă, în vârstă de 35 de ani, care locuieşte în Olanda şi care nu are o casă, adună fiecare bănuţ câştigat, pe care îl trimite copiilor săi, care au rămas acasă. „Cumpăr ziarul cu 1,10 euro și îl vând cu 2 euro. Banii sunt pentru copiii mei din România”, povesteşte românca.

 

 

Alexandra M. poate fi găsită, în fiecare zi în fața unei intrări a centului comercial Malden. Acolo își vinde ziarele. Asociația, care administrează centrul comercial, nu a doreşte acolo. „Se preface că vinde ziare. Ea cerşeşte şi hărțuiește clienții noștri. Se spune că Alexandra face parte dintr-un grup de cerșetori profesioniști”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Len Matser, în vârstă de 87 de ani, este însă de partea româncei, despre care spune că are o poveste diferită. „O cunosc pe Alexandra de șase ani acum. Povestea ei este cu adevărat diferită. Este o poveste tristă a unui om care face tot posibilul pentru a câştiga un ban“, spune Len Matser.

Alexandra şi-a spus povestea acasă la Len Matser. Zâmbind timid şi căutând cuvinte, în timp ce Matser își ajută protejata: „Olandezul este atât de dificil”.  Femeia fără adăpost vinde ziare împreună cu noul ei iubit. În fiecare lună trimite părinților ei câte 300 de euro. Copiii ei pot merge la școală cu acei bani. S-a născut în România, într-o familie de romi. Nu a mers la şcoală. Pentru a scăpa de sărăcie, a plecat în Olanda împreună cu soțul și cei doi copii mici. Soţul însă a abandonat-o. Alexandra a rămas cu copiii săi, pe care i-a dus înapoi, la părinții ei. Acum vinde ziarul, împreună cu noul ei iubit. „Malden este un loc bun. O mulțime de oameni sunt drăguți. Unii mă înjură. Atunci merg un pic mai departe”, povesteşte femeia.

Locuieşte într-o maşină şi face dus la o benzinărie

 

Românca locuieşte cu iubitul într-o maină. Merg, la o benzinărie lângă graniță.  Acolo alimentează maşina şi fac şi dus. „Avem o sobă mică, la care gătesc. Ca în camping. Maşina este casa noastră”, a povestit românca pentru gelderlander.nl.

Len Matser a cunoscut-o  pe română acum șase ani. „Sunt o persoană religioasă. Ştiu de la părinții mei că trebuie să ai grijă de semenul tău. Din cauza pandemiei, Alexandra a vândut mai puțin. De aceea am dat câte ceva în plus din când în când. Trebuie să poată trimite ceva în România”, susţine Len Matser. Limba olandeză este dificilă pentru Alexandra. Acum primește lecții săptămânale, plătite de Len Matser și de unul dintre prietenii ei. Matser: „Dacă ar cunoaște mai bine limba, ar putea să-și putea obține un loc de muncă. Și o casă”, crede Len Matser.

„Nu am văzut-o niciodată cerșind”

De altfel, şi alte persoane sar în apărarea româncei. „Am locuit în Malden timp de 10 ani și ea nu a cerut niciodată“, spune Hayco, comentânt pe pagina ziarului unde a fost publicat articolul. „Îmi fac cumpărăturile la acest mall din 1990, dar acum mă gândesc cu tărie să nu mai fac asta. O cunosc pe Alexandra de 6 ani şi nu am văzut-o niciodată cerșind. Doar vinde ziare şi este prietenoasă“, a menţionat un locuitor al oraşului.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel