Drama unei familii de români: Suspectă de Covid stă cu bunica moartă în casă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
medic_masca_covid
medic_masca_covid

Situație halucinantă în județul Mureș. Trei membri ai unei familii cu simptome clare de coronavirus, cu febră, fără gust și miros, stau de vineri noapte cu bunica decedată în casă, pentru că fără dovada unui test pozitiv, nici pompele funebre nu vin. Pe de altă parte, nici DSP-ul nu a părut dispus să deblocheze situaţia.

În urmă cu câteva zile, fiica, părinții și bunica au decis să se autoizoleze la domiciliu, după ce DSP-ul i-a trimis să se testeze la privat, pe banii lor, pe motiv că nu au avut contacți direcți confirmați.

Povestea familiei din Târgu Mureș a ajuns în atenția Prefecturii și a șefului DSP Mureș, după ce a fost făcută publică pe o rețea socială. Fiica le cerea ajutorul internauților, pentru a rezolva situația dramatică în care se află.

 

„DSP a zis să ne testăm pe banii noștri, la privat”

 

„Bunica mea a murit în noaptea asta. Noi avem COVID: mama, tata, eu. Şi bunica. Acum câteva zile, medicul de familie, auzind că avem febră, lipsă totală de gust şi de miros, a zis să sunăm la DSP, pentru că sigur e COVID. DSP a zis să ne testăm pe banii noştri la privat. Le-am spus că pensiile alor mei de 700-1.000 lei sigur nu fac față la atâtea teste covid. Nu ne-am testat, am preferat să cumpăr medicamentele şi vitaminele din protocolul de COVID. Acum bunica a murit. Cei de la 112 au zis să contactez DSP-ul. DSP nu mă crede că avem COVID, în continuare nu ne testează dacă nu suntem contacți direcți cu cineva care are test. Eu nu pot suna la pompe funebre fără dovadă de COVID si nu cred că ar fi bine sa mint că nu avem. Suntem blocați în sistem. Noi suntem la Târgu-Mureş, bunica e cu noi în cameră, dar medicul ei de familie e la țară într-o comună de unde e bunica, nu poate fi contactată decât prin dispensar, care e închis până luni. Şi noi nu putem dovedi că avem şi că avea COVD. Ce ne facem? Să mă ajute cineva care ştie ce e de făcut”.

 

Explicațiile DSP Mureș

 

Postarea a stârnit sute de reacții. Încolţiţi cu întrebări, cei de la DSP caută explicaţii.

„Pentru pacientul simptomatic la domiciliu nu recoltează DSP, recoltează serviciul județean de ambulanță, pe scurt”, a declarat Iuliu Moldovan, directorul DSP Mureș. „Operatorul nostru care a răspuns nu a dat o informație corectă și exactă, motiv pentru care am dispus ca procedura respectivă, întreaga metodologie, să fie reactualizată și prelucrată din nou cu cei care sunt implicați pe linie de apelare telefonică”, a precizat directorul DSP, potrivit Digi24.

Familia poate solicita acum testarea la domiciliu, în mod gratuit. DSP promite şi că pentru bătrâna decedată vor fi eliberate documentele necesare înmormântării.

„Există și derogări pentru anumite aspecte, inclusiv legate de înmormântare, deci există soluții pentru situații deosebite”, a recunoscut Iuliu Moldovan.

DSP nu a anunţat însă dacă vor exista şi sancţiuni după situaţia absurdă în care a fost pusă familia din Târgu Mureş.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel