Drama singurătății. Preotul român din Italia, Adrian Dumitrășconiu, plâns de medicul care l-a tratat: „A murit singur. Nu merita acest lucru“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preotul român Nicolae Adrian Dumitrășconiu s-a stins din viață, săptămâna trecută, și a fost condus pe ultimul drum de comunitatea din Maori, Italia, unde a slujit în ultimii ani. La catafalcul său a stat și medicul nefrolog, ce l-a tratat în ultim perioadă și care deplânge soarta tragică a preotului.

Drama singurătății. „Don Adriano“, așa cum îi spuneau toți, preotul bizantin "fără țară", nu a reușit să treacă peste problemele de sănătate. Moartea sa a fost deplânsă de doctorul Alfonso Salvati, nefrologul care îl luase la inimă și care încercase să-l ajute.

Părintele Nicolae Adrian Dumitrășconiu a fost timp de patru ani oaspete al locuitorilor din Maiori, care și-au arătat apropierea prin numeroase acte de generozitate. După această aventură, din păcate, sănătatea i-a jucat o festă urâtă, iar părintele Nicolae s-a stins din viață în spitalul din Nocera Inferioară.

 

Vezi și: Preot român, mort în Italia. Doliu în comunitatea de români

 

De la Nocera, trupul neînsuflețit a sosit la Maiori joi, 27 ianuarie, pentru a celebra rugăciunea de înmormântare la cimitirul din Maiori. 

Părintele Adrian Dumitrășconio, preot bizantin de origine română, a murit în spital după ce s-a luptat cu boli nefrologice grave și cu infecția Covid. După ce a fost spitalizat timp de luni de zile, părintele Adrian s-a stins săptămâna trecută. Avea o viață dificilă, abandonat în voia sorții, și trecuse deja printr-o lungă perioadă de tratament medical la spitalul Ruggi, unde fusese tratat de nefrologie.

Din cauza unei serii de vicisitudini familiale și de sănătate, cu ceva timp în urmă s-a trezit singur în Salerno, de Ziua Eliberării, fără o casă pe care să se poată baza: a fost primit de preotul Rosario Petrone, pe atunci paroh la Brignano, care, fără să-l cunoască personal, a acceptat apelul cooperativei sociale Galahad, alertat de Dr. Alfonso Salvati, un cunoscut nefrolog din Castel San Giorgio, care a luat în serios, ca puțini alții, cauza bătrânului preot. 

 

Preotul român Adrian Dumitrășconiu, plâns de medicul care l-a tratat

 

Părintele Adrian fusese preluat anterior, și de ceva timp, de preotul Nicola Mammato, parohul din Maiori, ajutat de Caritas și de credincioși: "Pentru demnitatea sa, este urgent să-l introducem în sistemul de sprijin, poate cu un post de vicar parohial: merită respect, să nu mai lăsăm să treacă timpul", îi scria Don Mammato, în urmă cu câteva luni, episcopului de Coastă, potrivit Salernotoday.it.

Dar nu a existat niciun răspuns la aceste cereri, iar părintele Adrian, un om bun și mereu recunoscător lui Dumnezeu, a continuat să "rătăcească" singur, confruntându-se cu un lung calvar care, din păcate, a culminat cu moartea sa, din cauza înrăutățirii stării sale de sănătate.

 

„A murit singur. Nu merita acest lucru“

 

Dr. Salvati s-a întristat: "A murit singur: Don Adriano, un preot respectabil și cultivat, nu merita acest lucru". Cu toții în rugăciune, credincioșii care l-au cunoscut și l-au iubit, în speranța că părintele Adrian a dobândit în sfârșit pacea care nu i-a fost acordată în viața sa pământească. 

Părintele Adrian Dumitrășconiu a fost hirotonit preot în data de 22 mai 1994. După hirotonire a fost la dispoziția episcopului. Din 9 ianuarie 2008 până în 9 ianuarie 2017 a fost preot misionar în Italia. În ultima perioadă se afla într-un spital din Italia, fiind diagnosticat cu cancer în fază terminală.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea, împreună cu păstorul ei Preasfințitul Virgil Bercea, se roagă pentru sufletul adormitului servitor al lui Dumnezeu, preot Adrian, rugându-L pe cel pe care l-a slujit atâția ani să-i facă parte cu drepții.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel