Dragnea, 10 porunci pentru sistemul de Justiție. Mesaj de ultimă oră

Bogdan Bolojan / 24 oct 2018, 15:52 Salveaza PDF Comentarii

Liviu Dragnea a oferit prima declarație după întâlnirea de la Cotroceni pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Șeful PSD a spus că i-a lăsat șefului PSD un set de 10 principii și un altul de șapte întrebări. 

"A fost o discuție așezată, ne-a spus punctul dumnealui de vedere. Noi nu credem că ar trebui reluat întregul proces. Am hotărât din 2016 să nu facem greșeala că ne facem că nu vedem protocoale secrete, abuzuri la care sunt supuși românii. Nu putem să ne angajăm într-o discuție amplă despre sistemul de justiție dacă nu dăm răspunsuri la niște întrebări importante. I-am lăsat domnului președinte un set de 10 principii pe care le urmărim noi. I-am lăsat și un set de 7 întrebări, la care ar trebui să ne dea un răspuns," a spus Liviu Dragnea. 

La ce se referă cele 10 principii invocate de Dragnea

Printre principiile transmise preşedintelui se numără cele referitoare la respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor; stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse; respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei; garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie - atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

Citește și Dragnea, glumă despre Iohannis, la Cotroceni. L-a luat peste picior

Alte principii vizează garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice; răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au; lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare; garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii; principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile; principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy