Două rachete rusești ar fi lovit Polonia. Reuniune de urgență la Varșovia. Primele reacții ale Pentagonului și Rusiei. UPDATE

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Două rachete rusești ar fi lovit Polonia. Reuniune de urgență la Varșovia
Două rachete rusești ar fi lovit Polonia. Reuniune de urgență la Varșovia

Două rachete rusești ar fi lovit în orașul polonez Przewodów. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului.

UPDATE 23:27

Ministrul român al Apărării a transmis omologului polonez sprijinul Armatei României

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Blaszczak, solidaritatea şi sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanţelor producerii incidentului din proximitatea graniţei polono-ucrainene, în urma căruia doi cetăţeni polonezi şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

 

UPDATE 23:15

Volodimir Zelenski, după ce Polonia a fost lovită de rachete: „Teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seară că rachete ruseşti au lovit Polonia, o ţară NATO, calificând acest incident drept „o escaladare semnificativă” a conflictului și că „teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale”.

 

UPDATE 23:00

Klaus Iohannis, reacție după ce rachetele au lovit teritoriul Poloniei: „România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia”

 

UPDATE 22:56

NATO, prima reacție după căderea unei rachete ruse în Polonia

 

UPDATE 22:53

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, au transmis reprezentanții Guvernului.

 

UPDATE 22:45

Premierul ungar Viktor Orban a convocat marţi seară Consiliul de Apărare „ca răspuns la racheta care a lovit teritoriul Poloniei”, a anunţat pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Zoltan Kovacs.

Citește continuarea AICI...

 

UPDATE 21:57

Ministerul apărării de la Moscova a respins marţi seara ca pe o provocare intenţionată informaţiile conform cărora rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei, transmite Reuters.

„Declaraţiile presei şi oficialilor polonezi despre o presupusă cădere a unor de rachete ruseşti în apropierea localităţii Przewodow reprezintă o provocare intenţionată cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, a declarat ministerul rus al apărării pe contul său de Telegram.

„Nu a fost efectuată nicio lovitură asupra obiectivelor din apropierea frontierei polono-ucrainene” de către armata rusă. Imaginile „dărâmăturilor publicate de presa poloneză de la faţa locului din localitatea Przewodow nu au nicio legătură” cu proiectile ruseşti, a afirmat ministerul apărării de la Moscova.

 

UPDATE 21:35

Pentagonul a declarat marți că nu poate confirma rapoartele conform cărora rachete rusești au trecut în Polonia în apropierea graniței cu Ucraina.

„Suntem la curent cu rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație în Polonia, lângă granița cu Ucraina. Vă pot spune că nu avem nicio informație în acest moment care să coroboreze aceste rapoarte și că analizăm acest lucru în continuare”, a spus generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, într-un briefing de presă.

 

--------------------------------------

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki convoacă Consiliul Naţional de Securitate al ţării sale. Comitetul de Securitate Naţională, din care fac parte titularii portofoliilor de la Apărare, Interne, Justiţie şi Afaceri Externe, precum şi coordonatorul serviciilor de informaţii, este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez nu dorește să spună de ce este convocat Consiliul Național de Securitate.

Przewodów se află la cinci kilometri de granița cu Ucraina. Potrivit presei din Polonia, explozia a avut loc în apropierea unei fabrici de uscare a cerealelor. Printre altele, rachetele au distrus elemente ale infrastructurii locale și un tractor agricol. Există, de asemenea, informații neoficiale despre un crater în pământ la locul exploziei.

Potrivit AP, un înalt oficial al serviciilor secrete americane a spus că rachetele sunt de origine rusă.

 

Vezi și 

 

Republica Moldova, fără curent după noul atac al ruşilor asupra Ucrainei. Linia care aduce curent din România, deconectată

 

Mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroşi consumatori din Chişinău, capitala Republicii Moldova, au rămas marţi fără energie electrică, în urma bombardamentelor ruse întreprinse asupra infrastructurii critice din Ucraina, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova”, a anunţat ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale al republicii, Andrei Spînu.

Ministrul moldovean a precizat că „aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranţă”. „Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale într-o postare pe Facebook.

Linia Isaccea - Vulcănești, cea care aduce curent din România, s-ar fi deconectat în mod automat în urma seriei de atacuri rusești asupra Ucrainei.

Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina. 

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel