EXCLUSIV  Domeniul educațional, primordial pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Radu Cosma: „Așa ai un român câștigat pe viață!”

Giorgiana Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Domeniul educațional, primordial pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Radu Cosma: „Așa ai un român câștigat pe viață!”
Domeniul educațional, primordial pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Radu Cosma: „Așa ai un român câștigat pe viață!”

Radu Cosma, Director Direcția proiecte pentru diaspora și comunități istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni susține că primordial a fost domeniul educațional care se adresează copiilor românilor din diaspora.

„În prezent, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni e configurat ca o structură care pe de o parte propune politici, coordonează energie instituțiilor centrale și locale, dar finanțează și proiecte. Primordial a fost domeniul educațional. Încercăm să ne adresăm părinților care au copii mici, astfel încât să aibă acces la educație în limba română. Atunci când un copil este în contact cu limba română, cu obiceiurile, cu colindele, cu meșteșugurile, ai un român câștigat pe viață. 

Ce cultură promovăm? Vorbim de acele tipuri de activități care formează identitate românească care recâștigă românii. Deja la a doua generație de români plecați din țară... Participăm la diverse evenimente și vedem copii cum vorbesc între ei. Dacă suntem în Italia, copiii vorbesc în limba copiilor, limba italiană. Cu părinții, dacă cunosc bine, vorbesc în limba română.  Își creează mecanisme de raportare la societate în altă limbă, în alt bazin lingvistic. Și ca atare, în momentul în care încerci să propui niște forme bune pentru românul crescut în țară, s-ar putea să ai niște surprize. 

Cultural avem foarte multe activități, încercăm să dezvoltăm linia identitară și mai puțin de promovare a unor artiști care merg în zona postmodernă, treabă pe care ICR (n.r. - Institutul Cultural Român) o face cu mare succes. Diferența dintre ICR și DRP, ar fi că IRC susține cultura românească în străinătate, iar Departamentul pentru Românii de pretutindeni susține identitatea românească în comunități”, a spus Radu Cosma la dezbaterea live "CULTURA DE ACASĂ! ROMÂNII, ÎNCOTRO?" transmisă pe platformele Știri Diaspora, DCNews și DCNewsTV dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel