Documentar BBC: Drama româncelor care nu au putut face avort în timpul pandemiei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un reportaj BBC arată drama prin care au trecut femeile însărcinate din România, Italia, Croaţia şi Slovacia, care nu au putut face avorturi în timpul pandemiei de coronavirus.

Potrivit BBC, în vârful crizei de coronavirus, doar 11 din cele 280 de spitale publice din România asigurau avorturi la cerere, potrivit datelor Centrului Filia, care militează pentru drepturile femeilor.

Când pandemia de coronavirus a lovit România, spitalelor li s-a comunicat să suspende intervențiile chirurgicale non-urgente, iar aproape toate au oprit avorturile. La o lună de la debutul pandemiei, guvernul a transmis spitalelor să continue avorturile, dar acestea nu programau nicio întrerupere de sarcină.

„Nu se fac întreruperi de sarcină. Nu se fac din data de 23 martie”, era răspunsul primit de la spitale, conform Centrului Filia.

Libertatea a arătat că doar 11% din spitalele din România mai făceau avorturi la cerere în aprilie, iar în București, nici unul.

 

Daria a rămas însărcinată la 19 ani şi a fost nevoită să avorteze în casa unui medic pensionar

 

„Prietenul meu m-a păcălit, s-a prefăcut că folosește prezervativ. Nu-mi permit să am un copil. Am sunat la mai muţi medici, dar mi-au spus cu toții că nu lucrează în timpul pandemiei”, povesteşte Daria, 19 ani.

Tânăra continuă: „Mi-a fost recomandat cineva care a fost pensionat, care a spus că pot face avort la el acasă. M-am dus în apartamentul lui, unde avea o cameră specială și un pat. Mi-a fost foarte frică. Eu încă sângerez. Mă îngrijorez că ar putea fi ceva în neregulă”.

O situație similară se întâlnește în Italia, Croația și Slovacia.

„Nu vreau să mai trăiesc, dacă trebuie să continui această sarcină”, „Am căutat orice măsuri pe care le-aș putea lua pentru a pune capăt sarcinii”, sunt câteva dintre declaraţiile femeilor care au suferit în această perioadă din cauză că nu au putut face avort.

Organizațiile pentru drepturile omului cer acum tuturor țărilor să se asigure că avorturile sunt disponibile și se fac în siguranță.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel