Doctorul care a salvat-o pe Andreea Bălan povestește cum s-a petrecut totul

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Andreea Balan a intrat, ieri, în stop cardio respirator în timpul operaţiei de cezariană. Doctorul Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica-ginecologie la clinica Sanador, a făcut parte din echipa de medici de la naștere și a vorbit, în această seară, la „Sinteza Zilei” moderată de Mihai Gâdea despre cazul care a dat emoție întregii țări.

Luni noapte, cu puțin timp înainte de ora 22.00, s-au confirmat zvonurile potrivit cărora Andreea Bălan a făcut un stop cardio-respirator. Anunțul oficial a venit chiar de la soțul artistei: „În urma zvonurilor care au tot circulat, doresc să confirm că, într-adevăr, Andreea a suferit un stop cardio-respirator. În acest moment, ea este stabilă, iar echipa medicală, care s-a comportat ireproşabil, este alături de noi. Fetiţa noastră, Clara Maria, este sănătoasă şi cântăreşte 3,2 kg”.

„Doamna Bălan nu este pacienta mea. Am fost solicitat de către colegi și am avut și eu o contribuție logistică. A fost o situație critică. Din nefericire, în consimțământul de naștere e undeva un paragraf în care este specificat și acest eveniment nefavorabil: riscul de a muri.

Această complicație care a apărut în cazul doamnei Bălan este mai frecventă la nașterile pe cale naturală și nu la nașterile prin cezariană. Este o complicație extrem de rară. Survine la un număr mare, de 80.000 de nașteri, dar cu o mortalitate extraordinar de mare.

Peste 90% din paciente mor. Practic se află în acei 10% care au supraviețuit. Este un accident dramatic, imprevizibil, care antrenează perturbări fizio-patologice extrem de severe, deja s-a menționat șocul cardiac, stopul respirator, insuficiență cardiacă dublată de una respiratorie care se instalează brusc, sunt devastatoare.

Este vorba de o coagulare care este severă și care se compensează greu și abia astăzi, în cursul zilei, am reușit să echilibrăm tulburarea de coagulare. Dacă problemele cardiace respiratorii au fost echilibrate în timp util în sala de operație, nu i-au produs niciun moment de deteriorare a funcțiilor cerebrale. Imediat s-a trecut de la anestezia combinata rahi teripe, anestezie generală în momentul în care s-a instalat șocul cardio-respirator și s-au început în paralel cu intervenția chirurgicală toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina finalizarea dramatică care apare cum am spus într-o proporție covârșitoare în aceste cazuri”, a explicat Doru Herghelegiu la Antena 3.

Întrebat de Mihai Gâdea câte minute au fost critice, doctorul a răspuns că în jur de un minut a durat resuscitarea.

„Dar știam ce va urma. Și ceea ce a urmat, inclusiv tulburările de coagulare sunt greu de controlat și abia în cursul zilei de astăzi s-a ajuns la o echilibrare a lor, dar nici nu puteam mai repede”, a mai precizat Herghelegiu.

Andreea Bălan este în stare stabilă. Atât cântăreața, cât și fetița ei sunt sănătoase. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel