Distrugeri de peste 500 de miliarde de euro, provocate de Rusia în Ucraina. Ministru ucrainean: „În fiecare zi cifrele cresc”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Distrugeri de peste 500 de miliarde de euro, provocate de Rusia în Ucraina.
Distrugeri de peste 500 de miliarde de euro, provocate de Rusia în Ucraina.

Guvernul ucrainean estimează la peste 500 miliarde de euro distrugerile provocate de invadatorii ruși în țară. Cifra a fost anunțată, luni, de Iulia Sviridenko, ministrul economiei.

 

Se estimează că economia Ucrainei va scădea cu peste 55% în 2022, însă cifrele ar putea să crească. Sviridenko a evaluat la 564,9 miliarde de dolari „impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei rușilor pe 24 februarie, la care se adaugă „efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului, scrie finance.liga.net.

Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu „aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse”, precum şi „zeci de gări, de aeroporturi”, în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko. Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.

Iulia Sviridenko, care deţine şi funcţia de vicepremier, a estimat la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o scădere estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

„În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc”, a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook. „Astfel, Ucraina (...) va cere de la agresor o compensaţie financiară”, a adăugat ea, „fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina”.

 

Ministerul de Externe ucrainean îndemnă la redenumirea străzilor pe care se află ambasadele Rusiei: Să fie mutate pe „strada Ucrainei“

 

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut lumii să schimbe numele străzilor pe care se află sediile ambasadelor și consulatelor Rusiei. Astfel, străzile ar trebui să fie redenumite în -  strada Ucrainei, raportează UNN cu referire la pagina de Facebook a Ministerul de Externe.

Pe 28 martie a fost lansată campania Strada Ucrainei în 53 de orașe din 34 de țări ale lumii, care face apel la autoritățile locale și localnici să susțină redenumirea străzilor cu ambasade și consulate rusești.

„Punerea ambasadelor Rusiei în întreaga lume pe străzile Ucrainei face, de asemenea, parte din eforturile noastre de a izola Rusia. Rușii vor trebui să citească literalmente numele „Ucraina” peste tot și întotdeauna. O reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran, care va câștiga și va exista întotdeauna, indiferent de modul în care Rusia încearcă să nege dreptul nostru de a exista”, a declarat ministrul de externe Dmitri Kuleba.

Un site special  conține link-uri către petiții de redenumire a străzilor pe care se află ambasadele și consulatele statului agresor. Fiecare ucrainean poate ajuta proiectul invitându-și rudele și prietenii din străinătate să semneze o petiție pentru orașul și țara în care se află.

Reamintim că strada din Praga, pe care se află sediul ambasadei Rusiei, va fi redenumită în strada Eroilor Ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel