Disputa privind „puiului vegan” din Elveția, posibil precedent în Europa

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Decizia Curții Supreme elvețiene de la sfârșitul anului prin care va decide dacă înlocuitorii de carne produși în Confederație pot continua să fie etichetați ca „pui” sau „porc” vegan, ar putea crea un precedent, nu doar în Elveția, ci și în Europa.

Cea mai mare companie elvețiană care produce înlocuitori de carne pe bază de mazăre, Planted Foods, ar putea fi obligată să elimine termenii „pui” și „porc” de pe etichetele produselor sale. Asta în ciuda deciziei Tribunalului Administrativ din Zurich că utilizarea denumirii ”carne” pe ambalajele alimentare pe bază de plante nu induce în eroare consumatorii, atâta timp cât acestea sunt etichetate în mod clar „vegane”, precizează swissinfo.ch. Planted Foods a fost fondată în Kemptthal, lângă Zurich, în 2019 și are o piață de distribuție în mai multe țări europene.

Laboratorul cantonal, cel care supraveghează siguranța alimentelor și a apei în cantonul Zurich unde își are sediu compania, a contestat modul de etichetare a produselor și a cerut firmei să nu mai folosească denumiri de produse ca pui sau porc vegane. Planted Foods s-a opus acestei petiții în fața instanței de contencios administrativ, care a decis în favoarea companiei, în noiembrie 2022. Judecătorii de la Curtea Administrativă din Zurich care au examinat dacă eticheta care conține cuvintele „pui” sau „porc” de pe ambalajele companiei Planted este înșelătoare, au decis în favoarea companiei, deoarece originea plantei a fost indicată în mod clar.

Curtea Federală, cea mai înaltă instituție juridică elvețiană, are în pronunțare recursul depus de Ministerul de Interne, care are în atribuții și probleme de sănătate. Pronunțarea este așteptată la sfârșitul anului. Dacă Ministerul de Interne are dreptate, Elveția ar putea deveni prima țară din Europa care interzice utilizarea denumirilor de carne în legătură cu produsele vegetale.

Legislația actuală nu clarifică denumirea corectă a alimentelor de origine vegetală. Legea federală privind produsele alimentare stabilește că „înlocuitorii și imitațiile trebuie caracterizate și promovate în așa fel încât consumatorul să poată recunoaște tipul de produs alimentar și să-l distingă de produsele cu care ar putea fi confundate”.

Dacă Curtea Federală ar decide să interzică folosirea denumirii ”carne” de animale pe etichetele Planted, decizia ar fi împotriva legislației europene care, din 2020, permite indicarea mențiunilor referitoare la carne pe ambalaje, precizează swissinfo.ch.

Alte două țări din Europa se confruntă cu aceeași situație. Franța și Belgia au încercat să nu țină cont de legislația UE și să interzică denumiri ca „file de legume” și „bucăți de pui de legume”, însă ambele țări nu au reușit să implementeze reglementări naționale. Elveția ar putea să devină prima țară din Europa care interzice utilizarea unor astfel de etichete, dacă Curtea Supremă va decide acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel