DiscoverEU: Călătorii GRATUITE în Europa pentru tineri

Comisia Europeană va lansa a doua rundă a programului DicoverEU în această toamnă. 12.000 de tineri vor putea călătorii gratuit prin Europa. Pentru România vor fi alocate peste 450 de tichete.

După debutul cu succes al programului DiscoverEU, Comisia Europeană va lansa o a doua rundă în această toamnă. Toţi tinerii cu vârsta de 18 ani din UE au posibilitatea de a se înscrie în concursul pentru permisele de călătorie gratuite, în perioada 29 noiembrie - 11 decembrie 2018. Pentru România vor fi alocate peste 450 de tichete, persoanele selectate urmând să călătorească în întreaga Europă între 15 aprilie şi 31 octombrie 2019, portivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, a declarat: "În această vară, circa 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani au putut călători în UE. Ei au avut o experienţă personală cu privire la ceea ce înseamnă să fii european. Ei au avut şansa de a descoperi diversitatea şi bogăţia culturală a Europei, precum şi de a întâlni oameni din întreaga Uniune. Am auzit atâtea poveşti fantastice de la cei care au participat şi sunt încântat că putem oferi această experienţă mai multor tineri anul viitor!"

Pentru înscriere:
- tinerii trebuie să aibă vârsta de 18 ani la data de 31 decembrie 2018;
- cei interesaţi, trebuie să se înscrie online, începând cu 29 noiembrie, pe pagina Portalului european pentru tineret;
- un comitet va evalua aplicaţiile şi va face selectarea;
- cei înscrişi vor afla rezultatele în ianuarie 2019;
- să fie pregătiţi de călătorie între 15 aprilie - 31 octombrie 2019 pentru o perioadă de maximum 30 zile.

Tinerii vor putea călători în mod individual sau într-un grup de maximum cinci persoane. Pe durata călătoriei, principalul mijloc de transport va fi trenul, însă există posibilitatea de a lua şi alte mijloace de transport.

Locurilele sunt alocate statelor membre în baza unor cote fixe. Astfel, la prima rundă au fost înregistrate 3.175 de solicitări din România, fiind selectaţi 576 de tineri. Pentru runda a doua 456 de bilete dintre cele 12.000 le vor fi alocate românilor.

Etape următoare

Pe baza interesului covârşitor al tinerilor pentru acest program, Comisia Europeană a propus o alocarea a 700 milioane de euro în bugetul UE post-2020, prin intermediul programului Erasmus

Dacă Parlamentul European şi Consiliul vor ajunge la un acord, încă 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani vor putea călători 2021-2027.

Iniţiativa DiscoverEU a debutat în iunie 2018, cu un buget initial de 12 milioane euro pentru anul în curs. Peste 15.000 de tineri au avut ocazia să călătorească gratuit prin Uniune în cadrul primei ediţii. Aceasta le-a oferit tinerilor posibilitatea unei experienţe unice, mai ales în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Anul european al patrimoniului cultural 2018.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy