Diplomat român, cercetat pentru implicarea în transportul ilegal de MILIOANE de EURO a solzilor de pangolin. Poziția MAE

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Autoritățile române anchetează posibila implicare a unui diplomat român, dintr-o țară africană, într-un caz de trafic cu solzi de pangolin.

Transportul ilegal, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficanții ar fi prezentat documente care arătau că au un transport de mobilă, cu destinația România. Documentele, ar fi fost semnat de un diplomat de la Ambasada României din Angola, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internationale.

RFI mai informează că un bărbat care lucrează pentru o agenție de turism, dar care a pretins că lucrează pentru un diplomat român aflat la final de mandat, este implicat în acest caz. El a prezentat la Aeroportul din Kinshasa un document care ar fi atestat această calitate. Documentul prezentat de acesta ar fi fost emis în capitala Angolei, Luanda, întrucât România nu are ambasadă în Republica Democrată Congo, iar reprezentarea diplomatică și consulară este asigurată de Ambasada României la Luanda.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni seară, un comunicat, în care pricizează că “la nivelul Centralei MAE, al Ambasadei României la Luanda (care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Republica Democratică Congo) și al Consulatului General al României la Istanbul nu a fost primită, până la acest moment, nicio comunicare oficială din partea autorităților Republicii Democratice Congo sau Republicii Turcia referitoare la incidentul menționat”.

“De asemenea, MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice a României la Luanda nu s-a solicitat și nici nu s-a autentificat vreun document de însoțire a unui transport de acest tip”, se mai arată în comunicat.

Pangolinul, un animal acoperit de o platoșă cu solzi, a devenit în ultimii ani cel mai braconat mamifer din lume, pentru solzii folosiți în medicina asiatică și considerați vindecători pentru multe afecțiuni.
Poliţiştii turci au descoperit şi reţinut un transport de 1,2 tone de solzi de pangolini, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Încărcătura plecase din Congo de pe aeroportul din Kinshasa şi urma să ajungă în România. Pe aeroportul din Istanbul a fost găsită camuflată într-un transport trecut în acte drept mobilă, potrivit jurnaliştilor de la Radio France Internationale. Conform anchetei internaţionale, România ar fi fost doar un paravan.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel