Din cauza carantinei obligatorii, badantele românce refuză să revină în Italia: „Nu au unde să stea 14 zile“

Nicoleta Baciu / 27 iul 2020, 14:09 Salveaza PDF Comentarii

Ordonanța ministrului sănătății, Roberto Speranza, care prevede carantina obligatorie pentru 14 zile a celor care vin din România și Bulgaria, lasă tot mai mulţi bătrâni fără îngrijitoare.

 

Forţa de muncă din ţările din Europa de Est reprezintă 40,9% din totalul lucrătorilor casnici, care își desfășoară activitatea în Italia. Cea mai mare comunitate străină provine din România. Pe 1 ianuarie 2020, peste 1,2 milioane de români erau înregistrați în Italia, adică aproape un sfert din numărul total de străini. Conform datelor oficiale, 30% din aceştia munceau ca lucrători casnici.

În situația în care pandemia pare să se revină în unele țări europene, deciziile politice și de sănătate pentru a evita răspândirea COVID-19 în Italia au o prioritate. „Ce mai urgentă problemă este de a găsi înlocuitori pentru îngrijitori. Familiile nu au nicio obligație de le oferi cazare pentru o carantină de 14 zile. Statul ar trebui să deschidă hoteluri pentru acești lucrători care nu știu unde să locuiască în timpul carantinei", a spus Lorenzo Gasparrini, secretarul general al DOMINA (Asociaţia Naţională care se ocupă de gestionarea relațiilor de muncă cu lucrătorii casnici, îngrijitori și bone), transmite tg24.sky.it.

„Puțini îngrijitori din Europa de Est se întorc și familiile caută lucrători italieni. Avem, de asemenea, o creștere îngrijorătoare a litigiilor de muncă. De parcă toate acestea nu ar fi suficiente, îngrijitorii din est au plecat în vacanță în România, Moldova sau Ucraina. Odată întorşi în Italia ar trebui să fie supuse unei carantine suplimentare. Cea mai mare teamă este că acești lucrători intră în contact zilnic cu persoanele în vârstă, care au o imunitate slabă. Dacă nu vor fi luate măsuri, suntem în faţa unui nou haos“, a mai spus Lorenzo Gasparrini.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy