Diaspora HUB. Cum pot fi sprijiniţi românii care străiesc în străinătate. Măsurile, discutate la Guvern

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Reprezentanţi ai ministerelor, autorităţilor centrale şi cultelor religioase s-au reunit, joi, la Palatul Victoria, pentru a stabili modalităţi prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc, studiază şi muncesc în afara graniţelor, precum şi în comunităţile istorice.

Discuţiile au vizat proiectele Diaspora Hub, punctul unic de contact unde românii din afara graniţelor vor putea găsi informaţii utile şi care îşi propune să devină interfaţa stat-cetăţean în diaspora, Centrul Comunitar Mobil al Diasporei, care să asigure asistenţă itinerantă comunităţilor de români din diaspora şi să adune date despre fluiditatea fluxului migratoriu dintr-un stat european către altul, precizează un comunicat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, politicile de reinserţie, fenomenul de "migraţie a creierelor" şi problematica redobândirii cetăţeniei române, echivalarea diplomelor şi a studiilor s-au regăsit pe agenda discuţiilor, potrivit sursei citate.

 

Cum pot fi ajutaţi românii din Diaspora



"Programele dezvoltate pentru comunităţile de peste graniţă necesită o abordare trans-instituţională, iată de ce ne-am reunit şi ne propunem să ne întâlnim periodic, colaborând eficient pentru a realiza ce ne-am propus", a declarat secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, care a prezidat întâlnirea.

La rândul lui, Dan Barna, viceprim-ministru, a declarat că îşi doreşte "ca fiecare cetăţean român să simtă că ţara lui îi ţine o uşă deschisă în continuare, ca românii din afara graniţelor să simtă că România îi doreşte".

În cadrul reuniunii, au fost analizate măsurile şi politicile publice pentru sprijinirea românilor şi comunităţilor româneşti de peste hotare şi direcţiile de acţiune asumate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi de ministere, prin programul de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel