Deținuții din Scoția primesc 660 de console de jocuri în cadrul unui cost de 100.000 de lire sterline. Gestul a fost considerat o insultă pentru victime

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Deținuții din Scoția primesc 660 de console de jocuri în cadrul unui cost de 100.000 de lire sterline. Gestul a fost considerat o insultă pentru victime
Deținuții din Scoția primesc 660 de console de jocuri în cadrul unui cost de 100.000 de lire sterline. Gestul a fost considerat o insultă pentru victime

Deținuții din închisorile scoțiene au primit sute de console de jocuri, la un cost de peste 100.000 de lire sterline.

Factura pentru dispozitive hi-tech precum PlayStation și Xbox, împreună cu accesoriile, a crescut de peste nouă ori din 2017, ajungând la aproape 60.000 de lire sterline anul trecut.

Cifrele obținute de Daily Mail arată că peste 660 de console au fost cumpărate pentru infractori, dintre care aproape 300 în 2021-2022.

Șefii închisorilor spun că banii pentru a le plăti "vin direct" de la deținuți - prin intermediul "salariilor" finanțate de contribuabili - sau prin fonduri de bine comun în beneficiul deținuților.

 

"Acest tip de cheltuieli este o insultă la adresa victimelor”

 

Dar aseară a existat furie că infractori, inclusiv criminali și violatori, au putut să se joace jocuri în loc să fie pedepsiți corespunzător pentru crimele lor.

Purtătorul de cuvânt al conservatorilor scoțieni pentru siguranța comunității, Russell Findlay, a declarat: "Acest tip de cheltuieli este o insultă la adresa victimelor. Acestea vor fi consternate de faptul că miniștrii SNP par mai concentrați pe cheltuirea banilor pentru a permite deținuților să se joace jocuri video decât să îi pedepsească în mod corespunzător.

Când vine vorba de justiție, prioritățile SNP sunt greșite - iar victimele și contribuabilii sunt cei care sunt dezamăgiți la fiecare pas.” 

 

Guvernatorii individuali decid ce bunuri sunt permise în închisori

 

Răspunzând la o cerere de libertate a informațiilor, Serviciul penitenciar scoțian (SPS) a dezvăluit că 667 de console au fost cumpărate din 2017, la un cost total de 115.483 de lire sterline.

Cifra a crescut de la 6.306 lire sterline în 2017-18 la 59.227 de lire sterline în 2021-22, cu 15.377 de lire sterline cheltuite până acum în 2022-23.

Șefii închisorilor spun că guvernatorii individuali decid ce bunuri sunt permise în închisori și subliniază că consolele nu pot avea nicio formă de conectivitate, cum ar fi wifi sau Bluetooth.

În 2017, a ieșit la iveală faptul că deținuților de la Polmont Young Offenders' Institution, în apropiere de Falkirk, li s-au cumpărat nouă copii ale jocului Grand Theft Auto V, care include reprezentări grafice de tortură.

 

Oamenii sunt indignați pentru că banii publici sunt folosiți pentru a distra deținuții

 

În august, Mail a dezvăluit că șefii închisorii cheltuiesc 500.000 de lire sterline pentru instalarea de televizoare în celule, declanșând o dispută cu privire la "gratuitățile finanțate de contribuabili" pentru deținuți.

Oficialii susțin că aceste console sunt necesare în absența "contactului personal cu cei dragi" și insistă ca deținuții care le folosesc să plătească o taxă săptămânală din "salariul" lor.

Dar a existat furie că banii publici sunt folosiți pentru a distra deținuții, în timp ce scoțienii care respectă legea se confruntă cu o criză tot mai mare a costului vieții.

Un purtător de cuvânt al SPS a declarat: "Consolele de jocuri sunt achiziționate fie de către cei aflați în grija noastră, fie prin intermediul fondului de bunuri comune".

El a contestat faptul că fondul este "bani publici", adăugând: "Acesta provine direct de la deținuți, cum ar fi prin profiturile de la cantina lor. De asemenea, nu este folosit pentru persoane individuale, ci pentru zone de grup'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel