Desfiinţare SIIJ. Băsescu: "În mod obligatoriu trebuie pusă în loc o altă structură"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Traian Băsescu consideră că dacă Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se va desfiinţa, în mod obligatoriu ar trebui înlocuită de o altă structură de Parchet General, obligatoriu independentă, care să fie o garanţie de profesionalism şi corectitudine în anchetarea magistraţilor.

"Nu sunt un specialist care să poată spune că actuala SIIJ trebuie să funcţioneze sau nu în forma actuală. Ştiu însă cu certitudine că, dacă SIIJ se va desfiinţa, în mod obligatoriu, trebuie pusă în loc o altă structură de Parchet General, obligatoriu independentă, care să fie o garanţie de profesionalism şi corectitudine în anchetarea magistraţilor, garantându-le acestora independenţa", a scris Băsescu sâmbătă pe pagina sa de Facebbok .

El susţine că "desfiinţarea SIIJ va aduce din nou judecătorii şi mulţi procurori sub controlul DNA ca singura instituţie care poate investiga reclamaţii legate de presupuse fapte de corupţie".

"SIIJ! Cătălin Predoiu este, la un pas, să pună din nou judecătorii sub controlul DNA şi al altora (Nu spun SRI pentru că nu ştiu dacă Helwig vrea ce a vrut Maior) (...) În loc sa interpreteze corect recomandările GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, recomandări care se referă la o îmbunătăţire a premiselor de funcţionare a Secţiei Speciale, Cătălin Predoiu face ce ştie el mai bine: slugăreşte şi el puţin pe cei care vor să vadă din nou judecătorii puşi sub controlul DNA şi nu numai, pentru că aşa te mai poţi pricopsi cu o decoraţie de la ambasadele străine", a adăugat Băsescu.

Potrivit fostului şef al statului, "pulverizarea unei instituţii fără dezbatere publică nu este de bun augur pentru justiţie".

"Dar ministrul Justiţiei, în loc să taie ramurile uscate, taie tot copacul. Se comportă fix ca PSD-iştii care voiau să desfiinţeze DNA doar pentru că nu le convenea cine era în fruntea instituţiei. Pulverizarea unei instituţii pentru PR în prag de sărbători, fără dezbatere publică, nu este de bun augur pentru justiţie. La nivel teoretic, orice instituţie de parchet care investighează reclamaţii pentru presupuse fapte nelegale comise de magistraţi poate să exercite presiune asupra procurorilor şi judecătorilor. Indiferent cum se numeşte: PG, DNA, DIICOT etc. Dar o instituţie independentă/distinctă oferă un grad mai mare de încredere că nu pot apărea abuzuri împotriva judecătorilor sau procurorilor. (...) Este inadmisibil ca domnul Cătălin Predoiu să nu ţină cont de o realitate sumbră a comportamentului DNA de până acum câteva luni, iar a crea condiţii ca lucrurile să se repete este o lovitură dată justiţiei chiar de Ministrul Justiţiei", adaugă fostul preşedinte al României.

Europarlamentarul PMP mai susţine că prin desfiinţarea SIIJ "s-ar putea organiza, din nou, în faţa DNA spectacole televizate în direct".

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri seara, în începutul şedinţei de guvern, în legătură cu memorandumul propus privind desfiinţarea SIIJ, că aceasta este o instituţie sui generis care iese din principiile de funcţionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a funcţionării.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel