Descinderi de amploare în bordelurile din Spania: Sute de victime, printre care și românce, eiberate din mâinile proxeneților

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Poliția și Garda Civilă a inspectat în fiecare zi câte cinci bordeluri și a identificat 6.655 de victime ale traficului. Forțele și Corpurile de Securitate au eliberat în anul 2022, 564 de persoane forțate să se prostitueze. Profilul este cel al unei femei, între 33 și 37 de ani, de naționalitate română, columbiană sau spaniolă.

Poliția Națională și Garda Civilă au efectuat în anul 2022 un total de 1.810 de inspecții (în medie cinci pe zi) în locurile în care se practica prostituția, fie că erau locații tipice de pe marginea drumului, bordeluri sau case private. O sarcină importantă care a permis identificarea a 6.655 de persoane expuse riscului de a practica prostituția în aceste unități, cu profil majoritar de femei, între 33 și 37 de ani, de naționalitate columbiană, spaniolă și română.

Pentru că, deși prostituția este ilegală în Spania, constrângerea și forțarea unei femei (sau a unui bărbat) să-și „vândă” corpul este o infracțiune. Aceste date provin din Bilanțul statistic 2022 privind traficul și exploatarea de persoane în Spania, pregătit de Centrul de Informații împotriva Terorismului și Crimei Organizate (CITCO) și prezentat luni. 

Româncă la un pas de închisoare în Spania, pentru furtul unui Rolex. I-a promis unui bărbat "5 minute de iubire în lift", dar a dispărut în 2'

 

402 persoane arestate 

 

Potrivit bilanţului, anul trecut au fost eliberate 564 de victime ale exploatării sexuale, dintre care 14 minori. Profilul majoritar este cel al femeilor cu vârste cuprinse între 23 și 27 de ani din Columbia, Paraguay, Venezuela, Spania și România. Operațiunile polițienești desfășurate în domeniul traficului și exploatării sexuale au culminat cu destructurarea a 53 de grupuri și organizații criminale și arestarea a 402 persoane, majoritatea de naționalitate spaniolă.

Forțele și Corpurile de Securitate au sporit controalele în bordeluri în ultimii doi ani. Dacă în 2016 au efectuat 2.586 de controale (în medie șapte pe zi), în 2020 cifra a scăzut la 1.252. Acestea au fost deja reduse treptat în 2017, 2018, 2019 și 2020 pentru a crește ușor în 2021 și din nou în 2022. De la Ministerul de Interne se subliniază că aproape 60% din toate investigațiile împotriva exploatării sexuale s-au concentrat pe locuințe private.

„Problemă de 20 ani, fără soluție”, în Spania. Muncitori sezonieri români, forțați de situație să locuiască în mahalale: „Este foarte greu să găsești chirie”

 

605 victime eliberate din mâinile proxeneților

 

Dar, câte dintre aceste locuri sunt în Spania? E greu de spus. Nu există un recensământ oficial al bordelurilor. În 1943, de exemplu, guvernul francist a făcut acest recensământ și a catalogat 652 de bordeluri în toată Spania, chiar dacă orașul Madrid nu a luat în calcul în acea statistică. Garda Civilă, care activează în orașe cu mai puțin de 50.000 de locuitori și cunoaște perfect amplasarea multor locații de pe marginea drumului, a precizat într-un raport că în anul 2000 erau 878 de cluburi, 1.037 în anul 2005 și 945 în anul 2009. Și că vorbim doar despre locațiile tipice de pe marginea drumului.

Raportul CITCO analizează și acțiunile întreprinse împotriva rețelelor care fac trafic cu ființe umane în scopul exploatării prin muncă. Victimele eliberate au fost 605, dintre care cinci minori. Profilul proxeneților este de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 23 și 32 de ani, din Maroc, Ucraina, România, Columbia sau Senegal. Forțele și Corpurile Securității Statului au desființat 24 de organizații criminale care au culminat cu arestarea a 260 de persoane.

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel