Deputat UDMR: „Pentru comunitatea maghiară din România, 1 Decembrie este zi de doliu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
József Kulcsár-Terza - FOTO Facebook
József Kulcsár-Terza - FOTO Facebook

„Pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania, 1 Decembrie nu oferă niciun motiv de sărbătorire, iar noi considerăm că este o zi de doliu”, afirmă deputatul UDMR Jozsef-Gyorgy Kulcsar, președintele Partidului Civic Maghiar organizaţia județului Covasna.

Mesajul provocator de Ziua Națională a României a fost lansat pentru publicația Maszol.ro.

„Având în vedere faptul că pe 1 decembrie, cu ocazia zilei Marii Adunări de la Alba Iulia România sărbătorește unirea națională, trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania să sărbătorească și o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu libertatea națională deplină nu sunt îndeplinite”, a început declarația sa József Kulcsár-Terza.

El amintește că declarația de la Alba Iulia spune: „Libertate națională deplină pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

 

Jozsef-Gyorgy Kulcsar: „România să garanteze drepturile minorității naționale maghiare”

 

„Respectăm sărbătorile celorlalți, dar ne așteptăm ca România, care se definește ca stat de drept, să își îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut cu mai bine de o sută de ani în urmă și să garanteze drepturile minorității naționale maghiare care trăiesc pe teritoriul său. Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, ei nu ne pot obliga să sărbătorim 1 decembrie”, a spus politicianul.

József Kulcsár-Terza a adăugat: „Noi, cetățenii de naționalitate maghiară, care respectă legile țării, suntem îndreptățiți să solicităm ca România să recunoască minoritățile naționale ca și factori constitutivi ai statului, și să le asigure prin Constituția ei deplina libertate națională, așa cum acest lucru a fost promis în 1918 prin Declarația de la Alba Iulia”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel