Declarațiile lui Biden despre mandatul de arestare pentru Putin: „A comis în mod clar crime de război"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Declarațiile lui Biden despre mandatul de arestare pentru Putin: „A comis în mod clar crime de război"
Declarațiile lui Biden despre mandatul de arestare pentru Putin: „A comis în mod clar crime de război"

CPI l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de comiterea de crime de război în Ucraina - lucru pe care președintele american Joe Biden a declarat că liderul rus l-a făcut "în mod clar".

Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare împotriva omologului său rus, Vladimir Putin.

Acuzațiile se concentrează pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la invazia Moscovei din 2022.

 

Declarația lui joe Biden despre mandatul de arestare pentru Putin

 

Președintele Biden a declarat că, deși curtea nu are nicio influență nici în SUA, emiterea mandatului "reprezintă un punct de vedere foarte puternic".

"A comis în mod clar crime de război", a declarat el reporterilor.

Administrația sa a "stabilit anterior în mod oficial" că Rusia a comis crime de război în timpul conflictului din Ucraina, vicepreședintele Kamala Harris declarând în februarie că cei implicați "vor fi trași la răspundere".

Națiunile Unite au publicat, de asemenea, un raport la începutul acestei săptămâni, care a constatat că mutarea forțată de către Moscova a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său a reprezentat o crimă de război.

Într-o declarație de vineri, CPI a declarat că are motive rezonabile să creadă că Putin a comis actele criminale în mod direct, precum și că a colaborat cu alții. De asemenea, l-a acuzat că nu și-a folosit puterile prezidențiale pentru a împiedica deportarea copiilor.

 

Moscova a negat acuzațiile și a denunțat mandatele ca fiind "scandaloase"

Este foarte puțin probabil să se obțină prea multe din această acțiune, deoarece CPI nu are puterea de a aresta suspecți fără cooperarea guvernului unei țări.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este, de asemenea, căutată de CPI pentru aceleași infracțiuni.

Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat că mandatele de arestare au fost "bazate pe probe medico-legale, pe analize și pe ceea ce au declarat cele două persoane".

Inițial, instanța a luat în considerare posibilitatea de a păstra mandatele de arestare în secret, dar a decis să le facă publice pentru a încerca să împiedice comiterea de noi infracțiuni.

"Copiii nu pot fi tratați ca pradă de război, nu pot fi deportați", a declarat Khan pentru BBC. "Acest tip de crimă nu trebuie să fii avocat, trebuie să fii o ființă umană pentru a ști cât de atroce este".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice decizie a tribunalului este "nulă și neavenită", iar fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat mandatul cu hârtia igienică.

 

Putin este al treilea președinte care primește un mandat de arestare de la CPI

 

Activiștii opoziției ruse au salutat anunțul. Ivan Zhdanov, un aliat apropiat al liderului opoziției încarcerat Alexei Navalny, a scris pe Twitter că a fost "un pas simbolic", dar important.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit Procurorul CPI Khan și CPI pentru decizia lor de a formula acuzații împotriva "răului de stat".

Rusia nu este o țară membră a CPI, ceea ce înseamnă că instanța, cu sediul la Haga, nu are nicio autoritate în această țară.

Cu toate acestea, ar putea să-l afecteze pe dl Putin în alte moduri, cum ar fi imposibilitatea de a călători la nivel internațional. El ar putea fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale Curții, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel