Declarația autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române, eliminată

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
sediul_mae
sediul_mae

Declarația în formă autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române a fost eliminată. Măsura face parte din reducerea birocrației în activitatea consulară.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță implementarea unor noi măsuri pentru reducerea birocrației în activitatea consulară prin simplificarea procedurilor aplicabile în materie de cetățenie privind documentele necesare pentru depunerea cererilor privind acordarea/redobândirea cetățeniei române, depunerea jurământului de credință față de România, optimizări ale platformei www.econsulat.ro.

Astfel, la propunerea MAE, a fost analizată și convenită împreună cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) eliminarea cerinței prezentării unor declarații în formă autentică la depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române. Conținutul acestor declarații este inclus în formularul de cerere-tip adresată Președintelui Comisiei pentru Cetățenie, generat din sistemul informatic consular E-Cons și semnat olograf de către solicitant.

 

Documente

 

Potrivit MAE, concret, este vorba despre următoarele documente:

- declarația care atestă faptul că solicitantul nu întreprinde și nu sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale a României și că nici în trecut nu a fost implicat în astfel de acțiuni

- declarația referitoare la stabilirea domiciliului solicitantului

- declarația din care să rezulte dacă solicitantul a mai depus o altă cerere de redobândire a cetățeniei române

- declarația privind solicitarea transcrierii/înscrierii certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române din țară și din străinătate și a existenței sau nu a unui alt act reconstituit, în cazul dosarelor depuse de către părinți pentru minori.

 

Procedură simplificată pentru creșterea numărului zilnic de acorduri eliberate

 

De asemenea, începând cu luna iunie 2021, a fost operaționalizată o procedură simplificată pentru creșterea numărului zilnic de acorduri eliberate de către șeful misiunii diplomatice/oficiului consular pentru persoanele cu domiciliul în străinătate care doresc să depună jurământul la sediul ANC din București.

Astfel, acordul șefului misiunii diplomatice/oficiului consular este eliberat fără a mai fi condiționat de numărul de locuri/sesiuni alocate de către ANC pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Pentru programarea în vederea depunerii jurământului de credință, solicitanții se adresează în mod direct Autorității Naționale pentru Cetățenie la adresa de e-mail special creată în acest scop la nivelul acestei instituții.

Totodată, MAE informează că portalul www.econsulat.ro a fost actualizat pentru a permite solicitanților să opteze pentru comunicarea corespondenței ANC prin mijloace electronice la depunerea cererilor de acordare/redobândire/renunțare la cetățenia română, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2021 de modificare a Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel