De la 1 ianuarie 2021 cresc prețurile la energia electrică. Românii își pot renegocia contractele sau schimba furnizorul 

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Românii ar putea plăti mai mult pentru curent de la 1 ianuarie. Piaţa energiei electrice se liberalizează, iar tarifele nu vor mai fi stabilite de autorităţi, ci vor fi calculate de furnizori. Peste 6 milioane de consumatori depind acum de preţurile reglementate de stat. Odată cu liberalizarea pieţei de energie electrică, şi furnizorul va putea fi schimbat mai uşor.

Peste șase milioane de români plătesc acum energia electrică la prețuri impuse de autorități. Dar de la 1 ianuarie, tarifele reglementate dispar. Vor fi înlocuite cu prețuri de "serviciu universal" stabilite de furnizori, în funcție de cerere și ofertă. Furnizorii au anunțat deja că vor scumpi kilowatul în medie între 18% și 25%, în funcție de companie, pe motiv că iau energia mai scump de la producători.

Clienții care nu vor să plătească noile prețuri de serviciu universal pot solicita actualului furnizor o ofertă mai avantajoasă pentru a trece în piața concurențială. Iar dacă nu sunt mulțumiți, pot schimba furnizorul. Specialiștii în energie ne recomandă să citim cu atenție clauzele din contractul propus. Schimbarea furnizorului e gratuită, iar consumatorii nu rămân fără curent. Înainte de a lua o decizie, e bine să comparăm ofertele, relatează Stirile TVR.

Pe site-ul Autorității de Reglementare în Energie găsiți un comparator al prețurilor. Trebuie să introduceți câteva date, printre care județul în care locuiți, iar aplicația vă arată ce oferte au furnizorii. Același lucru îl puteți face și pe telefon, cu ajutorul aplicației ANRE. Un sondaj al Asociației pentru Energia Inteligentă arată că mulți clienți nu știu că piața energiei electrice se liberalizează. Pentru clienții casnici, liberalizarea pieței de energie electrică a început în 2013, dar a fost întreruptă în 2019. Până în prezent, peste 2,5 milioane de români au optat pentru piața concurențială.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel