EXCLUSIV  De ce numărul real al românilor din străinătate este mai mare decât cel raportat. Gheorghe Cârciu, șeful DRP, vine cu exemple concrete 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Gheorghe Cârciu, șeful Departamentului Românilor de Pretutindeni, spune că în străinătate sunt deja opt milioane de români, deși cifrele oficiale arată altceva. 

Gheorghe Cârciu, actual șef al DRP și candidat PSD pentru Parlamentul European spune că situația românilor este într-o dinamică permanentă. Pentru că a locuit în Franța o perioadă îndelungată, a vorbit despre numărul real al românilor despre care spune că diferă foarte mult față de datele oficiale. Deși cifrele furnizate de Ministerul Afacerilor Externe de la instituțiile franceze arată că în Franța ar locui aproximativ 100 000 de români, cifrele ar fi de fapt de șapte sau opt ori mai mari.

"Suntem cel puțin opt milioane de români în afara granițelor. Cifra oficială este de 5.7 milioane de persoane, la 21 decembrie. Aceste informații ni le-a furnizat Ministerul Afacerilor Externe din numărătoarea statelor unde trăiesc români. Vă dau un singur exemplu: Franța are oficial 106 000 de români, dar de fapt sunt vreo 700 000 - 800 000. Și nu e doar cazul Franței. Marea Britanie, la fel, figurează cu 900 000 de români pe cifre oficiale, dar s-a trecut pragul de 1.2 milioane de români și putem continua aceste exemple," a spus Gheorghe Cârciu la emisiunea DCVotez, difuzată pe StiriDiaspora, DCNews TV și DCNews.

Câți români trăiesc în Spania? Cifrele sunt la fel, înșelătoare

 

O situație atipică este însă cea a Spaniei, acolo unde numărătoarea nu este precisă și din cauza faptului că mulți români au plecat din zonă, dar și pentru că Spania nu permite deocamdată dubla cetățenie, astfel că mulți conaționali au fot nevoiți să renunțe la cetățenia română. 

"Sunt țări care nu mai numără cetățenii care au cetățenie în statul unde trăiesc. Ei nu mai sunt numărați ca români. Este cazul Germaniei. În Spania este deja un amestec. Acolo avem 1,1 milioane de români numărați. Eu cred că totuși sunt mai puțini pentru că au migrat foarte mulți și nu au ieșit din baza lor de date. Ar fi mai puțini probabil cu 100 000 - 200 000. Sunt unii care au renunțat la cetățenia română pentru că au luat-o pe cea spaniolă, lucru care nu cred că va mai fi necesar din toamna anului acesta. 

Video complet: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel