De ce laudă românii excesiv străinătatea și își critică țara. Român din Finlanda: "Un prieten știa că alocația pentru copii e 500 euro"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un român din Finlanda spune că ai noștri conaționali au tendința de a exagera pozitiv ce este în afară și de a se plânge de lucrurile din țară. 

Un român care locuiește în Finlanda a vorbit despre o meteahnă a conaționalilor. Acesta a povestit că dacă străinii de obicei au tendința de a-și lăuda propria țară, în cazul românilor lucrurile stau exact invers: se exagerează lucrurile în mod negativ când vine vorba despre România și se laudă peste măsură țările străine.

"Trebuie să credem în noi și să încercăm să nu mai criticăm. Ieri am avut o discuție cu cineva si mi-a spus ca alocația de copii în Finlanda este de 500 de euro. Am luat telefonul astăzi și am verificat. De fapt alocația este 98 de euro, deci în jur de 490 lei. Dar noi exagerăm: ce vedem la alții spunem că este ceva așa, minunat, iar când vorbim de noi ne plângem. (...)

Locuiesc în Finlanda. Este țara europeană care are cei mai mulți oameni care și-au părăsit definitiv țara. 36% dintre ei și-au părăsit definitiv țara. La noi, doar 5% dintre români s-au mutat definitiv în altă țară. Deci, care e diferența dintre România și Finlanda? 

În România, oamenii au bani, statul nu are. În Finlanda, statul are bani mulți și populația nu. De ce? În primul rând impozitul este progresiv. Se plătește și 2% un impozit pe religie, pentru culte. Statul nu renovează biserici acolo. Există și un impozit pentru autoturisme de 68%. Ce cumperi la București cu 10 000 euro, în Finlanda iei cu 16 800 euro. Berea este de 10 ori mai ieftină la noi decât la ei, pâinea de 9.5 ori. 

Cel mai important e că ei nu-și critică niciodată țara. Ei au un singur program național care dă știri. Ideea principală la ei e că propria țară este o căpșună, celelalte sunt mătrăgună. Dacă un finlandez ar veni la noi în țară, nu ar fotografia atât de multe lucruri frumoase, ci ar căuta ceva negativ. Noi când mergem în altă parte de obicei luăm lucrurile frumoase," a spus românul la Ziua Românilor de Pretutindeni, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului din București. 

Vezi video cu declarația (la 2h:11 minute):

Youtube video image

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel