De ce îți scrâșnești dinții când dormi. Iată cum să scapi de acest obicei periculos

Alexandra Curtache |
Data publicării:
De ce îți scrâșnești dinții când dormi. Iată cum să scapi de acest obicei periculos / Foto: Unsplash
De ce îți scrâșnești dinții când dormi. Iată cum să scapi de acest obicei periculos / Foto: Unsplash

Scrâșniți din dinți noaptea? S-ar putea să nici nu știți că o faceți, deoarece este fie o acțiune subconștientă, fie ceva ce faceți când dormiți. Termenul medical pentru scrâșnirea dinților este "bruxism" și se estimează că până la 10% dintre oameni suferă de acest lucru în timp ce dorm.

Bruxismul nu este doar un obicei rău sau iritant - cele mai recente cercetări arată că poate duce, de fapt, la o serie întreagă de probleme dentare, iar cauzele care stau la baza lui merită, de asemenea, să fie analizate.

 

Care sunt simptomele și cauzele scrâșnirii dinților

 

Dacă scrâșniți din dinți în somn, este posibil să fi fost informat de către partenerul dvs. despre acest lucru. Dar dacă nu sunteți sigur și vă întrebați dacă scrâșniți sau strângeți dinții noaptea, există câteva simptome la care trebuie să fiți atent și pe care nu le puteți atribui în mod natural bruxismului, cum ar fi

- Trezirea cu dureri de maxilar
- Durere de cap consistentă și surdă
- Rigiditate sau blocare a maxilarului
- Față sau maxilar încordat
- În plus față de aceste simptome, pot exista probleme dentare, cum ar fi dinți slăbiți, dureri dentare, crăpături și aplatizare

Vorbiți cu medicul dentist dacă vă îngrijorează faptul că s-ar putea să scrâșniți dinții în somn.

Deși este imposibil de identificat o singură cauză pentru scrâșnirea dinților, există o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. De multe ori, este vorba de o combinație a mai mult de unul dintre următorii factori, conform Metro East Dental Care.

 

Stresul 

 

Cel mai frecvent și cel mai semnificativ factor care contribuie la bruxism este stresul. Un răspuns normal al omului atunci când se află într-o situație stresantă este de a strânge dinții. Acest lucru este valabil atât pentru stresul fizic, cât și pentru stresul emoțional. De fapt, alte răspunsuri comune la stres, cum ar fi roaderea unghiilor și mestecarea buzelor, sunt legate de bruxism.

Acest comportament se transpune în somn, așa că, dacă aveți un loc de muncă stresant sau suferiți de anxietate, este mai probabil să scrâșniți din dinți noaptea.

 

Modele de somn incoerente

 

Este binecunoscut faptul că un somn regulat și consistent este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru corpul tău. În schimb, un model de somn slab poate aduce o serie întreagă de probleme pe lângă oboseala așteptată. Schimbarea tiparelor de somn este un factor care contribuie la apariția bruxismului, la fel ca orice întrerupere în timpul somnului. Puteți contribui la îmbunătățirea tiparelor de somn prin stabilirea unei rutine regulate la ora de culcare, prin limitarea consumului de cofeină și zahăr înainte de culcare și prin practicarea unor obiceiuri de relaxare (care să nu se bazeze pe ecran) în timpul nopții.

 

Factori genetici

 

Există dovezi care sugerează că bruxismul poate fi transmis în familie. Dacă prezentați unele dintre simptomele bruxismului în somn, vorbiți cu membrii familiei dumneavoastră și întrebați dacă și vreunul dintre ei suferă de această afecțiune. Dacă da, există o șansă mai mare ca bruxismul să fie cauza simptomelor pe care le întâmpinați.

 

Cum se diagnostichează bruxismul

 

Afecțiunea va fi diagnosticată în mod diferit, în funcție de tipul de ajutor medical profesionist pe care îl alegeți.

Dacă consultați un medic în legătură cu această afecțiune, acesta vă poate oferi să efectueze o analiză a somnului numită polisomnografie. Acesta este un studiu care se efectuează peste noapte și poate ajuta la diagnosticarea bruxismului printre multe alte tulburări de somn. Poate fi o modalitate costisitoare de a obține un diagnostic, așa că s-ar putea să merite doar dacă vă confruntați cu mai multe probleme de somn, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsia.

Dentistul dvs. va analiza simptomele și circumstanțele individuale (cum ar fi rapoartele partenerului) și, de obicei, va fi confortabil cu diagnosticarea bruxismului doar pe baza acestor factori.

 

Este dăunătoare scrâșnirea dinților?

 

Bruxismul nu este ceva care va cauza cu siguranță daune tuturor celor care scrâșnesc din dinți, dar există consecințe semnificative care pot apărea, mai ales dacă nu este diagnosticat pentru o perioadă lungă de timp.

Deteriorarea dentară este cel mai frecvent efect al bruxismului. Aceasta poate varia de la ciobituri și crăpături ale dinților, până la mișcări ale dinților și dureri ale maxilarului. Obturațiile, coroanele și implanturile ar putea fi, de asemenea, afectate.

O persoană cu o sănătate dentară precară, fie din cauza lipsei de îngrijire, fie din cauza unei diete bogate în zahăr și acid, se va confrunta probabil cu efecte mai severe ale bruxismului decât o persoană cu dinți sănătoși.

Din fericire, bruxismul și consecințele sale nu sunt ceva cu care trebuie doar să înveți să trăiești. Există măsuri pe care le puteți lua pentru a-l gestiona și pentru a diminua frecvența scrâșnirilor dinților.

 

Gestionarea stresului

 

Deși este ideal, dar imposibil să elimini complet stresul din viața ta, nu este absolut nicio rușine să cauți ajutor pentru gestionarea stresului. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru a ajuta cu stresul și anxietatea.

Gândiți-vă la viața dumneavoastră și dacă există anumite domenii care vă provoacă stres. Uneori, chiar și numai faptul de a fi conștient de unde provine stresul poate face ca acesta să fie mai ușor de gestionat.

 

Gutieră de noapte

 

O gutieră de noapte este un aparat făcut la comandă pentru dumneavoastră. Atunci când îl purtați noaptea, acesta acționează ca o barieră, protejându-vă dinții de efectele scrâșnirilor și strângerilor. Acesta este un mod foarte practic de a gestiona consecințele scrâșnirilor dinților. Așadar, deși este posibil să nu trateze direct bruxismul, vă puteți proteja dinții de daunele pe care acesta le poate provoca cu ajutorul unui aparat bucal sau al unui apărător de noapte.

 

Medicamente

 

Există medicamente disponibile care pot ajuta la reducerea severității bruxismului. Medicul dumneavoastră vă poate sugera un relaxant muscular pe care îl luați înainte de a merge la culcare. Acesta va diminua intensitatea oricărei încleștări a maxilarului și a scrâșnirilor dentare pe care le faceți în mod inconștient. Vorbiți întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu medicul dentist despre ce tratament va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel