CUTREMUR cu magnitudinea de 6,4 grade, în sudul Iranului. S-a resimțit și în Dubai (VIDEO)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică în provincia Hormozgan, din sudul Iranului, în apropierea oraşului-port Bandar Abbas, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) şi televiziunii de stat iraniene, informează Reuters.

Două cutremure puternice, cel mai mare de 6,4 grade, au avut loc în apropiere de Bandar Abbas, în sudul Iranului, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin o persoană, potrivit autorităților locale și locuitorilor. Zguduirile au fost resimțite până în Dubai, Qatar, Bahrain și Arabia Saudită.

Primul cutremur, care a avut loc duminică la ora locală 15:37 (1207 GMT), a fost centrat la aproximativ 64 de kilometri nord-vest de Bandar Abbas, capitala provinciei Hormozgan, sau la 278 de kilometri nord de Dubai. Un al doilea cutremur a lovit aceeași zonă aproximativ un minut mai târziu.

Centrul seismologic iranian a declarat că primul cutremur a avut o magnitudine preliminară de 6,4, în timp ce al doilea a fost ușor mai slab, de 6,3. Ambele au lovit la aproximativ 15 kilometri sub suprafață, ceea ce le face cutremure foarte superficiale.

CUTREMUR cu magnitudinea de 6,4 grade

 

Amploarea pagubelor din apropierea epicentrului nu a fost imediat clară, dar agenția de știri ISNA a declarat că "un număr" de case au fost distruse în zona Bandar Abbas și că au fost raportate alunecări de teren la Muntele Geno. Cel puțin o persoană a fost ucisă când a fost lovită de un stâlp de electricitate care a căzut.

"Situația din provincia Hormozgan a fost declarată de culoare roșie și echipe de evaluare au fost trimise în regiune pentru a estima posibilele pagube", a precizat Semiluna Roșie iraniană într-un comunicat. Aceasta a precizat că aproape 6.200 de persoane locuiesc pe o rază de 15 kilometri de la epicentru.

Cutremurele au fost resimțite în întreaga regiune, inclusiv în Dubai și Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, precum și în Qatar, Bahrain și în părți din Oman și Arabia Saudită. Nu au fost raportate pagube grave în EAU sau în alte țări vecine.

Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA (USGS) a estimat magnitudinile la 6,0 și, respectiv, 6,3, și a declarat că aproximativ 20 de milioane de persoane ar fi putut simți cutremurele de duminică, inclusiv 33.000 de persoane care ar fi putut simți zguduiri "puternice" sau "foarte puternice". Acesta a precizat că este posibil să se producă victime, dar a adăugat că impactul ar trebui să fie "relativ localizat".

Iranul se află călare pe mai multe linii de falie majore și este lovit în mod regulat de cutremure moderate și puternice. Cutremurele cu magnitudini relativ mici au provocat adesea pagube serioase și un număr mare de victime din cauza construcțiilor deficitare.

Aproximativ 31.000 de persoane au fost ucise în decembrie 2003, când un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade a lovit în apropierea orașului Bam din sud-estul Iranului, provocând distrugeri pe scară largă. Cel mai grav cutremur din istoria țării a avut loc în anul 856, provocând moartea a aproximativ 200.000 de persoane.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel