Cum petrec Paștele românii din Diaspora: „Oricât de mare ar fi dorul, nu venim acasă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Oricât de mare ar fi dorul, nu venim acasă de Paşte, pentru a ne putea reîntâlni sănătoşi, mai târziu! Este mesajul pe care unii români din diaspora, îl transmit celor dragi, aflaţi la mii de kilometri distanţă.

Nu le este uşor, dar vor să îşi protejeze familiile rămase acasă. Învaţă în schimb, la telefon, reţete de cozonac, sau de drob şi se aprovizionează din magazinele româneşti, din străinătate.

Cosmin, Bruxelles: „Noi, sărbătorile o să le petrecem acasă, în Belgia. Am decis să nu mergem acasă, la părinţi. Vrem să îi protejăm şi pe ei şi pe noi”.

Valerica, Danemarca: „Suntem siguri că alegerea de a sta acasă, de a păstra distanţa zilele astea, este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi şi pentru cei dragi.”

 

Numărul celor care au intrat în ţară a început să scadă

 

În ultimele zece zile, numărul celor care au intrat în ţară a început să scadă. Dacă pe 31 martie, 14.500 de cetăţeni romani şi străini au trecut prin punctele de frontieră, pe 6 aprilie avem 12.300, iar pe 9 aprilie, 10.700. În aceeaşi perioadă a anului trecut, adică cu zece zile înainte de Paştele ortodox, cifrele sunt şi de 10 ori mai mari. Până la 78.000 de oameni au trecut graniţele atunci."

Dintr-un oraş din Danemarca, Valerica îşi aminteşte, cu dor, de gustul cozonacilor mamei ei. Ar fi vrut să îşi petreacă Paştele împreună, cu părinţii, la Buzău.

Valerica: „Cel mai rău îmi pare rău că copilul meu are 2 ani şi jumătate şi pierde tradiţia asta, că aici nu se întâmplă ca acasă, în România. Cred că o să mă încumet să frământ un cozonac, cel mult. Se întâmplă ca eu să frământ şi eu o întreb pe mami: 'Ce am uitat? Că nu se prinde'. Aşa că reţeta e tot a mamei.”

La Buzău, tatăl Valericai recunoaşte că îi este greu. Este primul an în care familia nu se vă aşează împreună la masă.

Tatăl Valericăi a spus, potrivit Știrile PRO TV: „Primul lucru când s-a întâmplat de a început cu pandemia aceasta, exact acolo m-am gândit că o să oprească tot şi o să anuleze, dar sunt mulţumit că sunt sănătoşi, noi bine.”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel