Cum funcționa sistemul de spionaj al Rusiei din Ucraina: agent FSB, prins și condamnat. Banii îi primea partenera de viață

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un agent rus care transmitea informații Rusiei din Ucraina, a fost prins și condamnat. 

Parchetul Regional din Transcarpatia a condamnat la şapte ani de închisoare un cetăţean al Federaţiei Ruse găsit vinovat de complicitate la acţiuni vizând acapararea puterii în stat - anunţă Procuratura Generală din Ucraina.

Procurorul a dovedit în instanţă că bărbatul, în calitate de agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, a strâns şi transmis părţii ruse informaţii despre procesele sociale, politice şi economice din Ucraina. Odată cu începerea ofensivei active din partea trupelor ruse, bărbatul a acceptat să pregătească o serie de materiale false în mass-media şi să distribuie îndemnuri la expulzarea grupărilor naţionaliste pentru a salva marile oraşe, precum şi critici la adresa celor care, fugind de război, îşi evacuează familiile în alte regiuni ale Ucrainei sau în străinătate. În plus, bărbatul trebuia să răspândească opinia că acţiunile "distructive" ale autorităţilor ucrainene conduc la jafuri şi la moartea militarilor. 

Acesta primea drept recompensă în mod regulat bani prin intermediul conturilor bancare ale concubinei sale. Femeia a fost deja condamnată pentru complicitate în acest dosar, relatează Rador. 

Zelenski a schimbat șeful serviciilor ucrainene de informații 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit luni ca şef interimar al Serviciului de Securitate (SBU) pe Vasil Maliuk, la o zi după ce l-a îndepărtat brusc din funcţie pe predecesorul acestuia, transmite Reuters.

Zelenski a semnat luni decretul de numire a lui Maliuk la şefia interimară a SBU, după ce duminică l-a suspendat de la conducere pe Ivan Balanov, prietenul său din copilărie, pentru ceea ce preşedintele a spus a fi eşecul acestuia de a elimina trădarea din rândurile SBU.

Maliuk are 39 de ani, a fost prim-adjunct al şefului SBU din martie 2020 şi a condus Direcţia principală de combatere a corupţiei şi crimei organizate a Direcţiei centrale a SBU, conform profilului său de pe site-ul serviciului.

Șefa procurorilor din Ucraina, demisă și ea



Duminică, Zelenski l-a suspendat de asemenea pe procurorul-şef al Ucrainei, Irina Venediktova, invocând zeci de cazuri de colaborare cu Rusia printre angajaţii biroului său şi ai SBU.

Andrii Smirnov, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale, a afirmat luni la televiziunea ucraineană că Bakanov şi Venedinktova ar putea reveni în funcţii dacă vor fi exoneraţi de anchetele din instituţiile pe care le-au condus.

'Trăim într-o ţară care respectă legea şi, desigur, mă pot gândi la (posibilitatea) aceasta', a spus Smirnov.

Într-o altă schimbare la nivel înalt, parlamentul a acceptat luni demisia înaintată săptămâna trecută de ministrul pentru politici sociale, Marina Lazebna, care nu şi-a motivat decizia.

Premierul Denis Şmîhal a emis un comunicat în care i-a mulţumit pentru munca 'eficientă' depusă de la numirea în funcţie în martie 2020, dar nu a precizat cine o va înlocui, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel