Criza migranților de la granița Poloniei se adâncește: Ucraina va dubla efectivele la frontieră

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați

Ucraina va dubla numărul forţelor de securitate la graniţa cu Belarus pentru a opri orice tentativă a migranţilor de a intra ilegal pe teritoriul ţării, a anunţat miercuri, 10 noiembrie, ministrul de interne Denis Monastirski, transmite Reuters.

Migranţii blocaţi în Belarus au avut mai multe încercări de a forţa trecerea în Uniunea Europeană prin Polonia în cursul acestei nopţi, au indicat miercuri, 10 noiembrie, autorităţile de la Varşovia, anunţând că au suplimentat paza la graniţă. Ucraina, care nu este membră a Uniunii Europene, are o graniţă de 1.084 km cu Belarus.

Potrivit autorităților, rezervişti din garda naţională şi poliţie vor fi implicaţi în întărirea pazei la frontieră. 'Grupuri mobile vor patrula de-a lungul frontierei pentru a depista trecerile ilegale de graniţă', a declarat el la televiziune după o şedinţă a Consiliului de securitate şi apărare al Ucrainei, prezidată de şeful statului, Volodimir Zelenski, scrie Agerpres. De asemenea, și secretarul Consiliului, Oleksii Danilov, declarase anterior astăzi că principalul subiect al reuniunii va fi situaţia la graniţa Poloniei cu Belarus.

 

Statele europene acuză Belarusul că încurajează migranții



Polonia şi alte state comunitare acuză Belarusul că încurajează migranţii - veniţi din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa - să pătrundă ilegal în Uniunea Europeană, ca răzbunare pentru sancţiunile pe care Uniunea le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Blocul comunitar are în vedere impunerea de noi sancţiuni pentru a pedepsi Belarusul pentru ceea ce Uniunea consideră a fi o criză creată artificial, acuzaţie dezminţită de Minsk, scrie Agerpres.

 

Germania cere noi sancțiuni împotriva Belarusului

 

În același timp, și Germania susţine noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, acuzându-l pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea ''fără scrupule'' a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia, relatează AFP.  ''Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi'', a declarat Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru ''extinderea şi consolidarea (...) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko''.

''Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează'', a menţionat şeful diplomaţiei germane.

UE acuză autorităţile de la Minsk că organizează din luna iunie zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor dinspre Belarus către UE, aceştia regăsindu-se apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. Bruxelles-ul denunţă astfel un ''atac hibrid'' condus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel