Criza Blue Air. Guvernul a înfiinţat o celulă de criză, după ce mii de români din străinătate nu se mai pot întoarce acasă

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Criza Blue Air. Guvernul a înfiinţat o celulă de criză, după ce mii de români din străinătate nu se mai pot întoarce acasă
Criza Blue Air. Guvernul a înfiinţat o celulă de criză, după ce mii de români din străinătate nu se mai pot întoarce acasă

Guvernul a înfiinţat o celulă de criză, după ce mii de români din străinătate, care ar fi trebuit să zboare cu aeronavele companiei low-cost Blue Air, s-au trezit că nu mai au cu ce să ajungă acasă. 

Un număr de 2.098 de cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au apelat la serviciile consulare, a anunţat premierul Nicolae Ciucă miercuri, acesta precizând că toate ministerele şi instituţiile de linie se vor implica pentru aducerea în ţară a celor afectaţi de deciziile companiei aeriene.

„Mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi şi, în acest sens, începând de aseară am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetăţenii români. Ei sunt clar afectaţi de suspendarea acestor zboruri. Şi ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să-i sprijinim să revină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii şi fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situaţie. Ca atare, în acest sens, rog Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcţionarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situaţie, 24 de ore, pe toată perioada în care va fi activă hotărârea de guvern pe care o să o adoptăm în şedinţa de astăzi”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Românii blocați în străinătate de Blue Air, aduși în România cu avioanele Tarom

 

Grindeanu, despre aducerea românilor în țară: „Lucrurile nu sunt simple”

 

Sorin Grindeanu spune că aducerea românilor în țară după ce Blue Air a anunțat sistarea zborurilor necesită punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că „lucrurile nu sunt simple - să mergi să găsești sloturi în fiecare aeroport, să poți să aterizezi să preiei călătorii”.

„Avem un regulament european care se aplică tuturor companiilor din acest domeniu. Regulamentul european spune, printre altele, că în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de șase ore călătorii pot cere dezpăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică și companiei Blue Air. Vorbim de o companie privată, Blue Aitr, o companie care chiar dacă a primit un ajutor în anul 2020 de vreo 300 de milioane și pe care statul trebuie să-l recupereze, mulțumesc că ați dat sarcină către anumite structuri guvernamentale și către ANPC, și eu cred că e cazul și către ANAF și către celelalte instituții care se ocupă de recuperarea acestor datorii”, a spus la începutul ședinței de guvern Sorin Grindeanu.

El a fost completat de premierul Nicolae Ciucă - „Absolut toate instituțiile trebuie să se implice în recuperarea datoriilor către stat, indiferent de companie”.

„În acest moment știu că se află această companie într-o procedură de concordat, dar repet vorbimd e relații comerciale, vorbim de regulamente europene, dar Guvernul trebuie să se preocupe de cetățenii săi aflați într-o situație deosebită. Va trebui și se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că lucrurile nu sunt simple - să mergi să găsești sloturi în fiecare aeroport, să poți să aterizezi să preiei călătorii, să găsești pe un alt aeroport - dar colegii mei încearcă să pună la punct acest mesanism, astfel încât să putem depăși această situație”, a adăugat Grindeanu.

Scandal și nervi pe Aeroportul Otopeni: „Ne-au spus că zborurile Blue Air sunt anulate până în decembrie, nu până luni“

 

Nicolae Ciucă: „Am văzut că pe toate aeroporturile sunt probleme”

 

Premierul Ciucă a amintit de situația transportului aerian din această perioadă, care se derulează cu dificultate.

„Din păcate, toate aceste precizări trebuie să se alinieze foarte bine la o situație oricum nefuncțională, ținând cont de problemele care se petrec în tot ce înseamnă zborurile. Am văzut că pe toate aeroporturile sunt probleme și toate companiile aeriene au probleme în asigurarea zborurilor la timp sau unele au fost anulate. E clar o situație dificilă”, a concluzionat premierul Nicolae Ciucă.

Criza Blue Air. Număr de telefon pentru românii din străinătate blocați în aeroport. Guvernul trimite aeronave Tarom după ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel