Cristina Toncu, o tânără de doar 30 de ani din Torino, moartă în spital în timpul unei proceduri simple. Lucra de 12 ani în Italia

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Cristina Toncu, o tânără de doar 30 de ani, care lucra la o cofetăria din Chivasso, foarte aproape de Torino, a murit în urma unei încercări de fertilizare in vitro. Femeia a plecat în Republica Moldova pentru a încerca procedura, prețul în Italia fiind foarte ridicat. 

Cristina voia să devină mamă. Tocmai împlinise treizeci de ani și avea ca pasiune cofetăria, aceasta lucrând în Chivasso. Împreună cu soțul ei, Stefan Sirbulet, originar din Sîngerei au decis să apeleze la o clinică din Chișinău,Republica Moldova.

Au decis să încerce calea fertilizării asistate, operațiune care în Italia costa prea mult în timp ce în Moldova ar fi cheltuit doar o cincime din sumă. Era 26 august. Cristina și Ștefan au avut o programare pentru prelevarea de ovule, o procedură simplă care ar fi trebuit să dureze aproximativ douăzeci de minute. Cu toate acestea, femeia a intrat în stop cardiac, apoi în comă și a decedat pe data de 2 septembrie.

Timp de doisprezece ani, Cristina locuise în Chivasso, unde lucra la "Antartide" din Viale Matteotti, la o scurtă distanță de centru. Un magazin pe care îl iubea și care era condus de verii săi. Ea și soțul ei au plecat în Republica Moldova, după ce au decolat cu avionul de pe aeroportul din Torino. 

Cristina a fost resuscitată, dar a murit câteva zile mai târziu. Familia cere să se facă dreptate

 

„Timp de aproximativ patru ani - spune Ștefan-, am încercat să avem un copil. Apoi, discutând cu niște prieteni, am decis să mergem la o cunoscută clinică privată din capitală, specializată în fertilizarea in vitro". Așa că pe data de 26 august, ea a fost supusă procedurii de extracție a ovocitelor. Era opt dimineața. Dar m-au sunat doar trei ore mai târziu. Doctorul m-a chemat la clinică și mi-a spus că inima Cristinei s-a oprit. El mi-a mai spus că și-a făcut treaba bine, că nu au existat complicații. Apoi mi-a spus să rămân calm, că totul se va rezolva în două săptămâni". Cristina a fost apoi transferată la un alt spital. Pe 2 septembrie, inima tinerei de 30 de ani a încetat să mai bată, fără ca cei dragi să fie informați imediat.

"Cristina a fost bine, analizele ei spun arată asta. Știm că nu se va mai întoarce nicioată la noi - spun rudele - Acum vrem să înțelegem ce s-a întâmplat. Vrem dreptate pentru moartea ei Pe lângă o plângere la Parchet, familia a solicitat implicarea Ministerului Sănătății din Republica Moldova pentru a iniția o procedură penală împotriva medicilor și a instituției de sănătate, relatează Corriere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel