Crăciun fără părinți: Mai puțin de jumătate dintre părinții care muncesc în străinătate se întorc acasă la copiii lor

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinții plecați la muncă în străinătate, care vor veni acasă de Crăciun.

Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate, alături de părinți, este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvați Copiii România, în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizației. Printre motivele care i-ar face să revină acasă se numără locurile de muncă, îmbunătățirea sistemului medical și climatul socio-politic stabil.

Pentru 40% dintre copiii rămași în țară, există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei știu că își vor vedea părinții de Sărbători. Diferența este reprezentată de cazuri în care părinții nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.

Anca Stamin este director al programului: „Crăciunul, Paștele și vacanța de vară sunt, pentru unii copii, niște repere foarte importante în an pentru că atunci reușesc părinții să revină în țară. Din păcate, sunt peste 10% părinți care se întorc mai rar de doi ani în țară”.

Pentru peste alți 40% dintre copiii rămași în țară, există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun. Banii primiți de la părinții plecați la muncă în străinătate se duc pe alimente, rechizite pentru copii dar și pe facturi tot mai încărcate. Doar 22% dintre respondenți cheltuie banii munciți în altă țară și pe jucării sau excursii pentru copii.

„Alimentele, 71%. Iar apoi educația, urmată de chirie, utilități și diferite rate”, a adăugat Anca Stamin.

Studiul Salvați Copiii realizat pe un eșantion de 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate mai precizează și care ar fi motivele care i-ar convinge pe părinți să revină acasă definitiv: locuri de muncă mai bine plătite, îmbunătățirea sistemului medical și climatul socio-politic stabil.

Harta copiilor rămași singuri în țară  

 

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

Suceava 7216

Botoșani 5421

Iași 4448

Bacău 3569

Neamț 3527

Prahova 3515

Vaslui 3220

Galați 2879

Maramureș 2836

Constanța 2833

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel