Coșmar fără sfârșit în Spania. Erupția vulcanului din La Palma, „mult mai agresivă”. 20 de cutremure și două noi fisuri lângă crater

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Vulcanul din La Palma continuă să facă ravagii
Vulcanul din La Palma continuă să facă ravagii

Erupția vulcanului din La Palma devine „mult mai agresivă”, pe măsură ce se deschid încă două crăpături care aruncă lavă.

Pe fondul rapoartelor de activitate „intensă” și a unui șir de peste 20 de cutremure în ultimele două zile, până la o magnitudine de 3,5, fisurile proaspete au trimis râuri arzătoare de roci topite spre mare, paralel cu un debit anterior care a ajuns la Oceanul Atlantic la începutul acestei săptămâni.

Pe fondul unor rapoarte de activitate „intensă” la La Palma, fisurile proaspete, la o distanță de aproximativ 25 m, au trimis râuri arzătoare de rocă topită spre mare, paralel cu un debit anterior care a ajuns la Oceanul Atlantic la începutul acestei săptămâni.

La aproape două săptămâni după ce a erupt, vulcanul este „mult mai agresiv”, a declarat Miguel Angel Morcuende, director tehnic al departamentului de intervenție de urgență al Insulelor Canare.

Erupția a trimis gaze și cenușă până la aproape 6 km în aer, au spus oficialii.

 

Cetățenii să rămână în case

 

Evacuarea a peste 6.000 de persoane de la erupția de luna trecută a contribuit la prevenirea victimelor. O zonă de lavă solidificată în care roca topită curge în mare se întinde acum pe mai mult de 20 de hectare.

Oficialii au monitorizat calitatea aerului de-a lungul țărmului și, deși nivelurile de dioxid de sulf din zonă au crescut, acesta nu a reprezentat o amenințare pentru sănătate, a declarat guvernul La Palma.

Cu toate acestea, a recomandat locuitorilor să rămână în interior, iar oamenii de pe insulă să poarte măști de față și protecție a ochilor pentru a se proteja împotriva cenușii vulcanice.

 

Lava a distrus peste 1.000 de proprietăți

 

Vulcanul a produs până acum aproximativ 80 de milioane de metri cubi de piatră topită, estimează oamenii de știință - mai mult decât dublul cantității din ultima erupție a insulei din 1971.

Lava a distrus sau a deteriorat până acum peste 1.000 de proprietăți, inclusiv case și clădiri agricole, și a înăbușit aproximativ 709 de hectare de teren.

La Palma, care găzduiește aproximativ 85.000 de oameni care își câștigă în principal existența din agricultura fructelor și din turism, are o lungime de aproximativ 35 km și o lățime de 20 km în cel mai larg punct.

Face parte din Insulele Canare vulcanice, un arhipelag din nord-vestul Africii, care face parte din teritoriul spaniol.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel