Coronavirus în România: 460 de infectări, în 24 de ore. Medic român: „Îngrijorător!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 460 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Cele mai multe cazuri de persoane infectate: Suceava – 3.972 de cazuri, Bucureşti – 2.855 de cazuri şi Braşov – 1.319 cazuri. Dr. Simin Florescu: „Îngrijorător este faptul că pacienţii sunt acum cei din comunitate”.

În ultimele 24 de ore, 460 de români s-au infectat cu SARS COV 2. Este o creştere semnificativă faţă de ziua de miercuri cînd au fost 321 de cazuri noi.

Medicul Adrian Marinescu anunţă că acest lucru se întâmplă, pe de o parte, pentru că sunt testaţi mai mulţi oameni, iar pe de alta, pentru că nu au mai fost respectate cu stricteţe măsurile de distanţare.

În ultimele 24 de ore s-au efectuat 12.555 de teste, iar indicele de pozitivitate este de 3.66%. Medicul Marinescu spune că acest indice ar trebui să fie sub 2%, aşa cum se întâmpla înainte de măsurile de relaxare.

Este important de ştiut că cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi vin acum din comunitate, din categoria oamenilor activi, care lucrează, şi nu din spitale sau azile. O spune medicul primar în boli infecţioase Simin Florescu, de la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Expertul susţine ca scăderea numărului îmbolnăvirilor ţine de fiecare dintre noi, prin respectarea regulilor de igienă şi distanţare.

În judeţul Argeş, de exemplu, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cazuri, 76 în ultimele 24 de ore. Cazurile noi nu vin din spitale sau azile, ci din comunitate, din toate localităţile din judeţ, spune prefectul de Argeş.

„Avem o capacitate de testare foarte bună. Avem două laboratoare funcţionale şi îl pregătim pe al treilea în perioada imediat următoare, în aceste laboratoare facem în medie 300, 300 de teste pe zi”, susţine prefectul de Argeş, Emanuel Soare.

„Pur şi simplu avem foarte multe localităţi cu câte un caz, două, trei cazuri , în acest context ar trebui să înţelegem această creştere”, spune Soare.

 

„Creşterea este reală”

 

„Creşterea se pare că este reală, dincolo de orice fel de argumente statistice şi calcule, pentru noi medicii este evident că există un număr mai mare de cazuri. În afară de numărul de cazuri în sine, la fel de îngrijorător este faptul că pacienţii acum sunt cei din comunitate, nu mai sunt vârstnicii din azile, sau focare din spital, sau călători din zone roşii, avem de-a face acum cu pacienţi de vârstă medie sau chiar tineri care provin din comunitate, care sunt activi, lucrează, circulă”, explică medicul primar boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Capitală, Simin Florescu.

„În ultimele zile şi în ultimele săptămâni cu siguranţă că testăm mai mult faţă de ce se întâmpla în timpul pandemiei, de exemplu astăzi (joi n.red.). Este important să vedem indicele de pozitivitate, este în jur de 3, 68, sigur, un indice de peste 3% este unul de luat în calcul, şi îmi arată că situaţia nu e încă echilibrată (...) Vorbim despre trei etape de relaxare şi era aproape imposibil să nu se vadă efectele. Depinde doar de noi ca situaţia să devină mai bună”, adaugă medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş din Capitală, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel