Convoi umanitar, atacat de ruși în Harkov: Șapte persoane au murit

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Forțele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk
Forțele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk

Ucraina acuză forțele ruse că ar fi atacat autobuzele care evacuau civili din regiunea Harkov. Militarii ruși ar fi tras în autobuze, trannsmite UNIAN. Șapte persoane au murit, iar cel puțin 27 au fost rănite. Informațiile au fost raportate de către serviciul de presă al Procuraturii regionale din Harkov.

„Sub îndrumarea procedurală a Procuraturii regionale din Harkov, a fost declanșată o anchetă preliminară privind încălcările legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omorul premeditat (partea a 2-a a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei)”, precizează autoritățile ucrainene.

Ancheta preliminară este condusă de Biroul SBU din regiunea Harkov. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a anunțată că pe parcursul zilei de vineri 15 aprilie, vor fi deschise 9 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Oamenii din Mariupol, Berdiansk, Tokmak și Energodar pot merge cu mașina spre Zaporozjie. 

Coridoarele umanitare din zona Lugansk ar urma să fie operaționale în condiițile încetării atacurilor armatei ruse, potrivit Unian.

Numărul refugiaţilor care au părăsit Ucraina a depăşit cinci milioane

 

Peste cinci milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să se refugieze în alte ţări din cauza invaziei militare ruse, anunţă agenţiile Naţiunilor Unite, potrivit unui bilanţ actualizat vineri.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că, până vineri, 4,79 de milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara. De asemenea, sunt 215.000 de cetăţeni străini care se aflau în Ucraina şi au trebuit să plece din cauza intervenţiei militare ruse, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), citată de cotidianul Le Monde.

Cei mai mulţi refugiaţi, 2,75 de milioane, au ajuns în Polonia, conform postului de televiziune Sky News.

În România au ajuns 726.857 de refugiaţi din Ucraina, în Rusia 484.725, în Ungaria 447.053, iar în Republica Moldova 419.499, potrivit datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În plus, sute de mii de ucraineni şi-au părăsit casele din cauza confruntărilor militare, dar au rămas pe teritoriul Ucrainei.

Rușii au deschis focul asupra unor autocare  cu civili în satul Borovaya

 

Mai multe persoane au murit în satul Borovaya din nord-estul țării, după ce trupele rusești ar fi deschis focul asupra unor autobuze care transportau civili, anunță ucrainenii.

Informația preluată de Sky News a apărut site-ul de știri ucrainean Suspilne. Portalul citează un purtător de cuvânt al biroului procurorului regional din Harkov.

Dmytro Chubenko a declarat că oficialii ucraineni încearcă să stabilească circumstanțele presupusului atac, care ar fi avut loc vineri.

El a adăugat că anchetatorii analizează rutele și destinația vehiculelor. Se crede că acestea transportau civili pe teritoriul controlat de Rusia. 

Chubenko a mai spus că Ucraina a deschis o procedură penală în legătură cu această presupusă „încălcare a legilor și obiceiurilor de război, combinată cu o crimă premeditată". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel